Pentru orice femeie, sa se mentina in forma pe durata celor noua luni de sarcina este o adevarata provocare. Insa exercitiile fizice sunt salutare pentru viitoarea mama - acestea ajuta la mentinerea unui tonus bun si, datorita sportului, corpul va fi pregatit pentru marele moment al nasterii. In plus, orice femeie insarcinata abia asteapta sa isi recapete silueta dupa nasterea micutului. Acest lucru nu va fi o piatra de incercare atat de mare daca vei avea mai multa grija de tine in timpul sarcinii.

Mentinandu-ti un program de exercitii fizice zilnic, te asiguri ca nu vei adauga nici un gram de grasime corpului. In perioada sarcinii, iti va fi mult mai usor sa te misti daca ai grija sa iti tonifiezi muschii picioarelor si ai stomacului (tocmai de aceea, abdomenele se dovedesec de real ajutor in acest sens).

Activitatea sportiva are, in plus, un rol excelent in mentinerea unui nivel energetic ridicat si a unei stari de buna dispozitie. Tocmai de aceea, exercitiile fizice usoare sunt ideale atunci cand te simti obosita sau chiar abatuta.

Exista cateva exercitii pe care le poti face rapid pentru a te mentine in forma si perfect sanatoasa, fara sa fii nevoita sa faci eforturi foarte mari. Yoga este o optiune excelenta in acest sens, mai ales daca, in general, nu ai acordat o atentie foarte mare sportului. Nu te panica, exista niveluri pentru incepatori, astfel incat nu vei fi nevoita sa faci miscari complicate inca de la prima sedinta.

Incearca sa iti achizitionezi un set de greutati (gantere) cu gramaj redus, care te pot ajuta sa iti mentii tonusul mainilor si al picioarelor - acestea pot fi folosite chiar in timp ce mergi. Daca te simti prea obosita, cat timp te odihnesti pe canapea, poti ridica aceste greutati.

Pentru inceput, incearca sa faci 5-10 abdomene. Pe parcurs, o data ce te obisnuiesti cu efortul, poti suplimenta seria. Alergarea usoara, joggingul sau chiar plimbarile lungi sunt excelente pentru femeile insarcinate. Te vei simti plina de energie si plina de viata, mai ales daca toata ziua ai stat inchisa in casa.

Daca ai de gand sa iesi din casa pentru mai multe ore, la plimbare, trebuie sa ai in permanenta la tine o sticla cu apa sau suc natural de fructe, pentru a preveni deshidratarea. Ai grija la echipamentul de sport pe care il folosesti si poarta incaltaminte cat mai confortabila.

In cazul in care pana acum nu ai facut foarte mult sport, intreaba-ti medicul daca exista vreun motiv pentru care sa nu faci jogging. Doctorul iti poate sugera sa incepi cu plimbari in jurul casei inainte de a alerga distante ceva mai lungi.

Daca este posibil, opteaza pentru un abonament la piscina sau foloseste bicicleta medicinala - oricare dintre acestea reprezinta activitati sportive care iti confera un tonus mai bun si o stare de sanatate excelenta. In ceea ce priveste inotul, trebuie sa stii ca exista cursuri pentru femei insarcinate - astfel, vei avea ocazia de a intalni alte viitoare mamici si de a schimba pareri despre experienta prin care treceti.

De fiecare data cand faci sport, asigura-te ca nu exagerezi. Daca simti ca faci exercitii prea dificile sau complicate, opreste-te sau ia o pauza.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment