Avand un bebelus in masina, ati calatorit fara nici o problema, dar dupa 1,5 - 2 ani au aparut unele dificultati. Cauza este formarea aparatului vestibular la copil. Predispusi la “raul de masina” sunt copiii a caror parinti au avut aceste necazuri in copilarie.

“Raul de masina” poata sa dispara in urmatorii doi ani sau la varsta scolara, dar pana atunci e necesar de a reduce acest risc la minimum. Ziua, planificati calatoriile lungi in timpul somnului copilului sau incercati seara tarziu. Inainte de a iesi la drum evitati mesele copioase, dar si pe stomacul gol e periculos, noteaza sanatatea.com. O ora inainte de plecare, copilul trebuie sa manance ceva usor, dar nutritiv si caloric, de exemplu, terci de hrisca, pui fiert. Dulciurile, produsele lactate si bauturile carbogazoase sunt categoric exluse din meniu.

Multi iau la drum caramele acide pentru a reduce simptomele de greata, dar la unii  din contra se intensifica, atunci incercati sa le inlocuiti cu  o felie de lamaie.

Sarcina dvs. este sa-l impiedicati pe copil sa priveasca in parti, e de dorit numai inainte. Nu e nevoie sa-l tachinati la fiecare minut cu intrebari de genul: ”Nu-ti e rau?”,”Cum te simti?”.

Fiti atenti la comportamentul copilului, daca casca des si a devenit pal, atunci acestea sunt semnalele unor eventuale greturi si vome. In zilele calduroase, deschideti fereastra si lasati sa-i sufle o briza de aer in fata. Aerul statut si spatiul inchis reprezinta conditiile ideale pentru ameteala si greata. Eliminati din salon aromele - mirosurile puternice adesea provoaca varsaturi.

Nu programati copilul ca o sa-i fie rau sau sa-i amintiti ca data trecuta cand a fost la bunica a vomitat. Pentru a crea o atmosfera mai vesela, cel mai bine e sa cantati impreuna. Si totusi nu uitati sa luati la drum servetele, apa si cateva caramele. (P.O.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment