Jocurile pe calculator şi petrecerea unui timp îndelungat în faţa televizorului sunt responsabile de înmulţirea numărului de cazuri de insomnie în rândul copiilor, avertizează medicii americani şi britanici, citaţi de „DailyMail". Potrivit acestora, problema este mai pronunţată în rândul băieţilor, deoarece îşi petrec foarte mult timp în faţa computerului. Astfel, tot mai mulţi copii ajung să sufere de dereglări ale somnului.

Specialiştii afirmă că principala vină a apariţiei acestui fenomen o au părinţii, deoarece nu impun ore fixe de culcare, permiţându-le micuţilor să se joace pe calculator sau să se uite la televizor mult timp după ora de culcare.

Potrivit experţilor în probleme ale somnului, copiii nu pot adormi imediat după ce s-au jucat pe calculator, ca urmare a stării de supraexcitare nervoasă resimţite la nivelul întregului organism. Lumina, sunetele şi mişcarea din interiorul televizorului sau al calculatorului îi stimulează şi îi ţin treji pe cei mici. Din acest motiv, copilul trebuie să îşi încheie joaca pe calculator cu o oră înainte de culcare.

În Statele Unite ale Americii, specialiştii de la Centrul Naţional de Sănătate au descoperit că numărul copiilor cu vârste sub 11 ani care suferă de insomnie, som­nambulism sau sforăie a crescut cu 25 la sută în ultimii cinci ani. Studiile au legat somnul insuficient de apariţia deficitului de atenţie, dar şi de îngreunarea capacităţii de învăţare.

"Multe dintre problemele legate de somn ale copiilor sunt cauzate de comportamentul părinţilor, deoarece nu le impun celor mici ore fixe de culcare. De asemenea, părinţii petrec foarte puţin timp acasă, împreună cu copiii, ca urmare a serviciului solicitant; astfel, au un foarte mic control asupra activităţii acestora.

O altă problemă este aceea că părinţii ajung să nu îşi mai lase copiii să se joace afară de teama pericolelor, preferând pentru aceştia locurile artificiale de petrecere a timpului", a explicat psihologul Chireal Shallow, membru al unei clinici din Londra de tratare a problemelor de somn ale copiilor.

"Pentru ca cei mici să nu mai aibă probleme de somn, părinţii trebuie să se asigure că în camera acestora nu există jocuri video, calculatoare sau televizoare. În acest fel, se poate supraveghea activitatea copiilor, pentru a nu-şi mai pierde nopţile urmărind emisiuni la televizor sau jucându-se pe calculator", a explicat Nick Seaton, organizatorul unei campanii de educaţie a micuţilor.

Statisticile britanice arată că micuţii cu vârste sub cinci ani sunt mult mai vulnerabili în faţa problemelor de somn, ca rezultat al "distracţiilor electronice". Explicaţia constă în faptul că, la această vârstă, copiii au o mai mare nevoie de un program rigid de culcare.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment