Mamele care nasc pe care naturala sunt mai receptive la plansul copiilor, comparativ cu cele care dau nastere prin cezariana, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani. Imaginile obtinute prin scanarea creierelor a 12 mame, imediat dupa ce acestea au nascut, au scos la iveala o activitate cerebrala mai intensa in zonele asociate emotiilor si motivatiei, in cazul femeilor care au nascut pe cale naturala.

Echipa de la Universitatea Yale, care a coordonat studiul, sustine ca explicatia acestui fenomen este diferenta hormonala, nasterea naturala eliberand in corpul mamei anumiti hormoni - printre care si oxitocina - care provoaca manifestari ale "instinctului matern".

Potrivit acelorasi experti, femeile care nasc prin cezariana sunt mai predispuse la depresii postnatale. "Rezultatele obtinute sprijina teoria potrivit careia orice variatie care intervine in procesul natural al nasterii, cum ar fi o interventie prin cezariana, altereaza experienta neurohormonala a nasterii, si poate determina scaderea receptivitatii creierului matern in perioada care urmeaza nasterii", sustine doctorul James Swain in studiul publicat in Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Se pare ca mamele care nasc prin cezariana sunt mai detasate decat cele care au trecut printr-o nastere naturala, dar nu exista niciun fel de studii care sa ateste faptul ca acestea ar avea probleme pe termen lung legate de atasamentul pentru copil.

"Nu exista nicio indoiala ca multe femei care au nascut prin cezariana s-au dovedit a fi apoi mame minunate", a spus el. Intre 10%-20% dintre totalul nasterilor inregistrate in Marea Britanie sunt efectuate prin cezariana.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment