Bebeluşii cu anxietate riscă să devină copii care au coşmaruri, susţin pediatrii americani. Aceştia au analizat comportamentul a circa o mie de copii, din primele luni de naştere până la vârsta de 6 ani. Specialiştii au observat că micuţii care au coşmaruri frecvent au fost nişte bebeluşi extrem de agitaţi şi dificili. Cei care au avut un comportament mai liniştit în primele luni de viaţă au vise urâte foarte rar. Specialiştii spun că rezultatele nu fac decât să confirme că anumite caracteristici ale personalităţii bebeluşului influenţează comportamentul viitor al copilului. Un studiu anterior spunea că unii nou-născuţi pot moşteni vulnerabilitatea de a avea coşmaruri, mai ales când este vorba de perechi de gemeni.

În afară de anxietatea din primele luni de viaţă, la coşmarurile copiilor contribuie şi stresul din mediul în care trăiesc, cum ar fi începerea grădiniţei sau a şcolii. Cercetătorii spun că aceste rezultate nu fac altceva decât să demonstreze că posibilităţile de a-i linişti pe bebeluşi le scad acestora riscul de a visa urât aproape în fiecare seară. În plus, obişnuirea copilului cu somnul de după-amiază poate avea aceleaşi efecte benefice.

Pediatrii spun că odată cu înaintarea în vârstă copiii pot scăpa de coşmaruri dacă sunt puşi să deseneze ceea ce visează. Discutarea desenului cu unul dintre părinţi poate fi extrem de relaxantă şi poate veni în ajutorul micuţilor.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment