Copiii hraniti numai de la piept in primele 6 luni de viata nu prezinta nici un risc de a avea carente de fier, chiar daca mama a avut astfel de deficiente pe perioada sarcinii, relateaza un studiu american.

Rezultatele completeaza parerile pediatrilor care sustineau alaptatul drept cea mai adecvata metoda de hranire a bebelusului in primele luni de viata. In asa mod, chiar daca laptele de la san nu este foarte bogat in fier, acesta se asimileaza mai usor decat fierul din laptele praf.

Alaptatul constituie baza pentru a trece la o alimentatie de fier fortifiat, cum ar fi cerealele pentru bebelusi, care se pot administra dupa varsta de 6 luni. Pentru acest studiu au fost monitorizati peste 120 de bebelusi, atat de la mame cu deficienta de fier  cat si de la mame cu cantitati normale de minerale.

Toti nou-nascutii au fost hraniti natural pana la varsta de 6 luni, cand s-a constatat ca nu exista nici un fel de diferenta intre acestia, in ceea ce priveste cantitatea de fier din sange. Cercetatorii spun ca rezultatele nu sunt decat o dovada in plus ca alimentatia naturala a sugarului este cea mai buna, laptele de la mama fiind cel mai usor de asimilat de organismul celor mici.

In plus, bebelusii ai caror mame au avut carente de fier nu trebuie sa ia nici un supliment alimentar fortifiant in primele sase luni de viata, deoarece nivelul de minerale din organism se pastreaza la cote optime prin alaptare.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment