Intervenţia familiei poate îmbunătăţii reacţia preşcolarilor în faţa situaţiilor stresante, arată un studiu efectuat la Universitatea din New York. Autorii studiului susţin că felul în care organismul unui preşcolar reacţionează la stres este foarte variabil. Mai mult, copiii cu predispoziţie spre un comportament antisocial răspund atipic la stres. Atunci când se află într-o astfel de situaţie, aceşti copii nu eliberează suficient cortisol – un hormon care „apare” în condiţii de presiune psihică.

Aceşti copii au arătat această reacţie atipică la stres. Ca grup, în cadrul studiului, la aceşti copii nu s-a înregistrat un nivel normal de cortisol în salivă, nici înaintea unei situaţii de stres maxim. Totuşi, după intervenţia familiei, s-a înregistrat o creştere a nivelului de cortisol din organism. În acest caz, copiii cu predispoziţie spre comportament antisocial au fost împărţiţi în două grupuri.

Astfel, un grup a beneficiat de intervenţia familiei, iar acest lucru nu s-a întâmplat în cazul celuilalt grup. Când aceşti copii au fost puşi să se joace cu alţii pe care nu-i cunoşteau, la primul grup s-a înregistrat un nivel de cortisol normal, în timp ce la ceilalţi cortisolul se afla în acelaşi stadiu ca şi înainte. Cercetătorii americani au declarat că aceste rezultate au arătat că familia este cea responsabilă pentru viitorul copilului.

Un total de 92 de familii, cu un precedent în comportamentul antisocial, au participat la acest studiu. Aproape jumătate dintre părinţi nu absolviseră liceul şi aproximativ 60% dintre familii aveau un venit anual sub 15.000 de dolari. Majoritatea părinţilor suferiseră de depresie şi anxietate, pe lângă faptul că au avut probleme cu legea în adolescenţă.

Familiile, care urmau să discute cu copilul despre cum să procedeze în situaţiile stresante, au fost alese aleatoriu. Familiile selectate au participat la 22 de şedinţe conduse de un psiholog şi au primit 10 vizite acasă din partea unui specialist în probleme psihice pe o perioadă de 8 luni.

Părinţii au fost învăţaţi să educe copiii folosind metode non-violente, să nu-i mai critice şi să folosească recompensa în procesul de educare. Cei mici au fost învăţaţi cum să socializeze cu colegii, cum să devină mai conştienţii de propriile emoţii şi sentimente şi cum să urmeze regulile.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment