Mai frecvente in perioadele cu temperaturi ridicate, accesele de poluare antreneaza adevarate probleme de sanatate si o crestere a spitalizarilor. Primele victime: bebelusii. Poluarea atmosferica nu este totusi singura vinovata. Exista si alti agenti poluanti, astfel ca pe tot parcursul anului trebuie luate masuri de protectie a plamanilor celor mici impotriva agresiunilor din exterior.

Cei mai fragili sunt bebelusii
Asezati in carut, cu nasucul aproape la nivelul tevilor de esapament, bebelusii respira cu aproximativ 30% mai mult monoxid de carbon si alte hidrocarburi ( substante poluante emise de motoarele Diesel) decat persoana care ii plimba.

Agitandu-se mai mult decat adultii, ei au schimburi gazoase mai importante la nivelul plamanilor. Insa in special: plamanii copiilor mici sunt in plina crestere si dezvoltare. In primii trei ani de viata se formeaza stocul de alveole pulmonare ( de la 40.000 la nastere la 60.000 la varsta de 10 ani), acesta riscand sa fie limitat pentru tot restul vietii daca plamanii sunt agresati in permanenta din cauza poluarii.

Poluarea, un factor agravant
Infectiile ORL, guturaiul cronic, tusea persistenta, intepaturi in gat, conjuctivite, eriteme cutanate sau chiar bronsiolite sau astm: aceste manifestari pot avea desigur, mai multe cauze. Insa poluarea, alternand mucoasele si incetinind mecanismul natural de curatare a bronhiilor, favorizeaza si amplifica aceste simptome, in special pe timp de vara.

In realitate, ea se adauga la alti factori iritanti pentru bronhii: efortul fizic important, agentii infectiosi, reactiile alergice, tabagismul pasiv... toti acestia slabind imunitatea organismului si marind inca si mai mult sensibilitatea fata de poluare. Este un cerc vicios.

Ce masuri trebuie luate - In afara casei:
nu scoateti bebelusii atunci cand poluarea este maxima ( cand circulatia auto se impleteste cu temperaturi ridicate si in absenta vantului), nici chiar in afara orasului, in zonele impadurite: in cateva ore paturile de aer poluat excesiv de mult se deplaseaza la cateva zeci de km de locul in care au fost inregistrate initial. Este mai indicat sa ramaneti acasa decat sa va simtiti cu constiinta impacata ca v-ati plimbat cu copilul in parc, la orele de poluare intensa.

Este preferabil sa plimbati copilul in landou sau in rucsacul special pentru copii si nu in carutul deschis ( mai ales atunci cand acesta este foarte jos) si sa luati metroul in loc sa mergeti cu masina daca circulatia este densa.

In timpul unei calatorii mai lungi cu masina, faceti opriri dese lasand portierele deschise pentru a primeni aerul din masina. Concentratia de substante poluante in masina poate atinge valori cu 20% mai ridicate decat cea din exterior, in special daca mai si fumati. Evitati eforturile intense in plina vara, cand va aflati in oras; jocurile din parc, partidele de fotbal.

Acasa
limitati poluarea in interiorul locuintei, in special atunci cand copilul este alergic: tutun, agenti alergogeni ( caini, pisici, pasari, tesaturi din plus, mucegai, gandaci, paianjeni, praf...). Verificati cat mai des posibil instalatia de incalzire daca este pe baza de gaz: in timpul functionarii, aceasta poate degaja o cantitate ridicata de dioxid de sulf.

Nu va feriti sa deschideti larg ferestrele timp de cateva minute pentru aerisirea camerelor: aceasta are un efect benefic asupra agentilor alergogeni sau infectiosi, cum ar fi virusurile. In plus, aerul care intra de afara nu constituie o problema in sine, deoarece aerul pe care il respiram in casa nu difera cu nimic de cel de afara.

Spalati-va in mod regulat pe maini inainte de a lua bebelusul in brate si abtineti-va sa-l sarutati cand sunteti racit: raceala adultului poate provoca la copilul mic bronsiolita, fiind vorba despre acelasi virus.

Chiar si iarna
Concentratia de particule fine imprastiate de vehiculele cu motor de tip Diesel este aceeasi pe timp de iarna ca si pe timp de vara. Iarna insa, substantele poluante sunt imprastiate de vant si diluate de ploi. Vara, ele sunt blocate din cauza atmosferei calde. In plus, pe timp de iarna prezenta ozonului este mai redusa deoarece fabricarea acestuia depinde de prezenta razelor solare. In final, daca poluarea atmosferica este mai greu de suportat vara, cand este cald, ea ramane la fel de nefasta pe tot parcursul anului pentru sanatatea bebelusilor.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment