Laptele matern, singur, fara alta hrana, este cel mai bun aliment pentru un copil mic. In primele sase luni de viata nu este nevoie de nici un alt aliment.

Din momentul nasterii pana la varsta de aproximativ sase luni, laptele mamei este singurul aliment de care copilul are nevoie. Este cel mai bun aliment posibil pe care il poate avea vreodata un copil. Toti inlocuitorii, inclusiv laptele de vaca, preparatele speciale, laptele praf si fainoasele, sunt mult mai putin buni pentru copil.

Laptele mamei contine suficienta apa pentru nevoile copilului mic, chiar sI atunci cand vremea este foarte calda, secetoasa. Nu este nevoie, pentru a-i potoli setea, sa i se dea copilului apa in plus, sau bauturi indulcite cu zahar. Acestea pot fi daunatoare. Daca i se da copilului apa, sau bauturi preparate cu apa, atunci riscul sa faca diaree sau alte boli creste.

Alte alimente si lichide devin necesare in jurul varstei de sase luni. Daca la cantarirea lunara a unui copil mai mic de sase luni se constata ca acesta nu castiga bine in greutate, atunci poate fi necesar ca acesta sa fie alaptat mai des. Daca alaptatul se face deja mai frecvent, atunci faptul ca sugarul nu ia in greutate indica fie o boala, fie necesitatea ca acesta sa fie hranit si cu alte alimente, pe langa laptele mamei.

Pana la varsta de noua sau zece luni, sugarul trebuie intai alaptat, inainte de a fi hranit cu alte alimente. Alaptarea trebuie sa continue pana in al doilea an de viata si chiar mai mult, daca este posibil.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment