Reflexele innascute ale copilului sunt: reflexul de supt, reflexul de aparare sau Moro, reflexul de clipire, reflexul de orientare, reflexul de apucare sau de agatare, reflexul de tirire, reflexul de pasire, reflexul postural, reflexul de plutire sau de inot, reflexul Babinski.
Despre reflexele nou-nascutului
De obicei, nou-nascutul la termen are toate reflexele. Dar, prematurilor le lipsesc unele dintre aceste reflexe la momentul nasterii. Ele apar o data cu dezvoltarea cerebrala, adica pe masura ce copilul se apropie de virsta la care ar fi trebuit sa se nasca.

Reflexul de supt
La cea mai mica atingere a buzelor se declanseaza reflexul de supt. Introducerea in gurita a sanului sau a degetului face ca micutul sa inceapa imediat miscari ritmice de suctiune. Cu cit copilul este adus mai devreme la sinul mamei, cu atit este mai bine stimulat reflexul de supt.

Reflexul de orientare
La atingerea usoara sau la mangaierea unuia dintre obrajori, bebelusul se intoarce cu gurita catre partea respectiva. Astfel se orienteaza in directia stimulului si va incepe sa caute sanul mamei.

Reflexul de apucare
Odata orientat spre sanul mamei, nou-nascutul se prinde de acesta. Acest reflex favorizeaza comuniunea dintre mama si prunc, stimuland secretia de lapte. Reflexul de apucare se manifesta ori de cate ori copilul simte ceva in palma.

Reflexul de taraire
Cand bebelusul este intins pe burtica in timp ce este treaz, el are tendinta de a se deplasa ca o rama. Acest reflex trebuie sustinut de parinti, pentru ca ajuta la tonifierea musculaturii copilului.

Reflexul de pasire
Dorinta automata de mers apare in momentul in care copilul este sustinut de torace in pozitie verticala si atinge cu talpile o suprafata dura. El va indrepta piciorusele incercind sa paseasca.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment