Formarea dopului de ceară reprezintă una din cauzele frecvente a micșorării auzului la copii. Cerumenul, ceara din ureche, se secretă de glandele ceruminoase ale conductului auditiv extern, reprezentând un mijloc de apărare. Urechea este un organ deschis, fiind predispus infecțiilor cu diverși agenți patogeni.

Care este rolul cerumenului?
Cerumenul are un rol în oprirea microbilor, a prafului și murdăriei. Acestea pot pătrunde până la nivelul urechii interne, unde pot provoca diverse maladii. În plus, cerumenul reprezintă un lubrifiant ce protejează mucoasa urechii de iritație și uscăciune. De obicei, după ce se acumulează, ceara se usucă, după care se deplasează spre partea externă a urechii, de unde se elimină. În unele cazuri, ceara se secretă în exces și se poate evacua. În așa mod se formează un dop ce astupă conductul auditiv extern.

Micșorarea auzului
Semnele clinice care ridică semne de întrebare în cazul copiilor sunt micșorarea auzului, neliniștea, tragerea urechilor. Dacă dopul este mare, pot apărea și dureri. Dacă nu sunt infecții, nu vor fi prezente dureri insuportabile de ureche sau febră.

Prezența dopului de ceară necesită consultarea unui medic. Specialiștii atrag atenția părinților să nu încerce în condiții casnice să scoată copilului dopul de ceară. Procedura dată este una delicată, fiind făcută doar de medicul ORL. Înainte de extragere, dopul de ceară se înmoaie cu apă oxigenată circa 1 - 2 zile. După aceasta, copilul vine la specialist, pentru aplicarea unor spălături auriculare cu o soluție sterilă, dopul fiind extras prin aspirație. După scoaterea dopului de ceară, auzul revine la normal.

Dacă dopurile de ceară apar des, specialistul medicul poate prescrie administrarea picăturilor pe bază de apă de mare, care înmoaie cerumenul și îl elimină. Picăturile date se pun 1 - 2 ori pe săptămână în conductul auditiv extern.

Pentru evitarea formării dopurilor de ceară, se recomandă părinților să ferească urechile copiilor de apă. Dușul nu se îndreaptă spre urechi. La sugari, capul se ține deasupra căzii. Rămânând în conductul auditiv extern, apa duce la stimularea glandele, care produc cerumen în surplus, în așa mod formându-se dopul.

Urechile copiilor se curăță o dată pe zi cu ajutorul bețișoarelor sterile. Fiți atenți când curățați urechile copiilor cu bețișorul. El nu trebuie să fie introdus adânc în ureche, deoarece poate împinge secreția de cerumen spre timpan și perfora timpanul.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment