Cercetările arată că copii mamelor obeze, au un risc major de moarte, în special în primele săptămâni de viaţă, comparativ cu copii născuţi la mamele cu greutate normală, relatează Reuters, preluat de sanatatea.com.

Având ân vedere ratele mari de mortalitate infantălă în SUA comparativ cu alte naţiuni, cercetătorii spun că prevenirea obezităţii ar trebui să fie analizată ca o măsură de reducere a mortalităţii infantile. Sunt dovezi că ratele de deces sunt mai mari în rândul copiilor născuţi la femeile obeze, spune Dr. Aimin Chen şi colegii săi de la Creighton University School of Medicine din Omaha, Nebraska.

În investigaţie, oamenii de ştiinţă au folosit înregistrări a 4265 de copii, care au murit la o vârstă fragedă şi 7293 copii supravieţuitori, folosind datele din 1988 de la National Maternal şi Health Survey.

Printre copiii care au murit, 8.8 la sută au avut mamele obeze, comparativ cu 5,9 la sută din supravieţuitorii sugari. Bebeluşii născuţi la femeile obeze au avut cel mai mare risc de deces în primul an şi au probabilittea să moară în primele 28 de zile de viaţă decât copiii născuţi de femeile cu o greutate normală.

O problemă de studiu, spun savantii, este că datele sunt “vechi”, din anul 1988, prevalenţa obezităţii şi valoarea medie de greutate a femeilor căpătată în timpul sarcinii a crescut, rezultatele în prezent putând varia. (S.A.V.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment