Există o legătură între tulburarea atenţiei la anumiţi copii şi expunerea la pesticide, conform unui nou studiu publicat în revista « Pediatrics ». Cu toate acestea, încă nu s-a demonstrat cauza acestei legături. Copiii pot fi mult mai afectaţi de pesticide, pentru că ei sunt în faza de creştere şi cantitatea de reziduuri ingerate este proporţională greutăţii lor.

O cantitate detectabilă de pesticide a fost găsită în urina a 94 % din 1139 de copii cuprinşi cu vârsta între 8 şi 15 ani care au participat la un studiu din Statele Unite. Printre aceştea, aproximativ 150 prezentau probleme de atenţie, hiperactivitate sau impulsivitate, simptome caracteristice pentru tulburarea deficitară a atenţiei cu hiperactivitate.

Studiul nu a determinat modul de expunere a copiilor la pesticide : acestea puteau proveni din mâncarea consumată, din apă sau din aerul inspirat.  Suntem cu toţii expuşi pesticidelor », a explicat directoarea studiului, Maryse Bouchard, de la Universitatea din Montréal, subliniind că consumul de alimente biologice permite reducerea expunerii la pesticide.

De altfel, un studiu efectuat în anul 2008 de Universitatea Emory din Atlanta a arătat că procentul de pesticide în urina copiilor care au optat pentru fructe şi legume biologice era minim. Chiar dacă noul studiu nu arată legătura directă între atenţie şi pesticide, acest lucru trebuie luat în serios, este de părere Virginia Rauh, de la Universitatea din Columbia, care nu a luat parte la studiu.

Studiul arată că chiar mici cantităţi de pesticide, inferioare normelor autorizate, ar putea afecta funcţionarea creierului, a subliniat ea. « Este un studiu bine efectuat », a confirmat Dr Lynn Goldman de la Şcoala de Sănătate Publică Blooberg a Universităţii Johns Hopkins.

Studiul ar trebui să motiveze autorităţile să încurajeze agricultura biologică, a estimat Margaret Reeves, cercetătoare la Pesticide Action Network, o reţea de ONG-uri care sunt contra utilizării pesticidelor. Ea susţine că este intolerabil faptul că populaţia continuă să fie expusă pesticidelor. (N.N.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment