Femeia moderna incearca din ce in ce mai mult sa programeze venirea pe lume a copilului sau si sa reduca rolul "intamplarii" in viata sa intima.

De multe ori, aceste programari, in care prioritate are cariera, intarzie momentul nasterii primului copil pana dincolo de 30 de ani, ceea ce implica si o serie de pericole. O echipa de ginecologi francezi a inventariat motivele pentru care unele femei au tendinta de a-si programa sarcina.

Vrea sa astepte cel mai bun moment pentru a da nastere unui copil
Evolutia sociologica a aratat ca sosirea pe lume a primului copil este din ce in ce mai tardiva. Ori, dupa 35 de ani fecunditatea scade, ovulatia are o calitate mai mica, iar avorturile spontane sunt foarte frecvente. Dupa 40 de ani, o femeie din doua nu mai este fertila, chiar daca are ciclu regulat. Din acest motiv, doctorii recomanda femeilor sa nu puna neaparat in calcul situatia materiala sau o eventuala promovare in cazul in care isi doresc un copil.

Ia pilula contraceptiva de foarte mult timp
Dupa ce ati incetat sa mai luati anticonceptionale, este inutil sa folositi alte metode contraceptive pentru a-i da organismului dvs. timp pentru a reveni la normal. Ginecologii franzeci sustin ca in luna urmatoare intreruperii pilulelor femeia va fi mai putin fertila, insa, daca in acest timp va ramane insarcinata, copilul nu va avea de suferit si se va naste perfect normal. Trebuie spus ca o femeie ce a luat timp de mai multi ani pilule nu s-a "sterilizat" in nici un caz.

Ii este teama sa nu fie sterila
In cazul in care sunteti perfect sanatoasa, aveti 65 % sanse sa ramaneti gravida, daca ati depasit 30 de ani si nu ati facut nici un copil pana acum. Doar dupa un an de tentative va puteti ingrijora ca sunteti sterila si este indicat sa mergeti la medic pentru ca doar acesta este in masura sa elucideze motivele acestei neimpliniri. Trebuie tinut seama si de faptul ca nu doar femeia poate fi sterila, ci si barbatul, cei doi soti fiind sfatuiti sa mearga amandoi la doctor, in cazul in care unul dintre ei se teme de sterilitate.

In plus, cand dorinta de a avea copil devine o obsesie, stresul poate perturba ovulatia. (Sterilitatea datorata stresului afecteaza 10% dintre femeile sterile). Femeilor ce sufera de acest tip de tulburare li se recomanda sa nu-si focalizeze atentia doar asupra zilelor celor mai propice procreatiei (ovulatia), ci sa acorde aceeasi atentie si celorlaltor zile, cu cat frecventa raporturilor sexuale fiind mai mare, cu atat sansa de reusita fiind mai ridicata.

Nu sunteti sigura ca ati avut rubeola
Este un motiv destul de serios de ingrijorare, pentru ca aceasta maladie contactata in momentul in care sunteti insarcinata poate antrena malformatii ale fetusului. Pentru a va feri de un asemenea pericol, se recomanda o analiza a sangelui inainte de a ramane insarcinata. In cazul in care testul este negativ, trebuie sa va vaccinati impotriva rubeolei. Aveti grija ca intre vaccin si conceperea unei noi fiinte sa treaca cel putin o perioada de timp de o luna.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment