Părinţii care au copii de vârstă şcolară ştiu cât de greu este să le stimulezi interesul pentru învăţat, recapitularea informaţiilor învăţate şi repetarea lor. De multe ori, copilul devine refractar la sugestiile părinţilor, refuzându-le în mod explicit sau refugiindu-se, pe ascuns, în jocuri.

Din păcate, mulţi părinţi apelează la diferite modalităţi de obligare a copilului, la ameninţarea cu diverse pedepse şi restricţii în cazul în care el refuză să înveţe. Situaţia este, de regulă, mai gravă în cazul băieţilor, iar dezinteresul pentru şcoală e dublat de nepăsare faţă de igiena corporală şi de dezordine în camera şi lucrurile lor.

Şcolarii preadolescenţi sunt mai interesaţi de hobby-urile lor decât de recomandările părinţilor de a învăţa. În cazul adolescenţilor, criza devine şi mai serioasă, căci în această etapă de vârstă este foarte bine puternică dorinţa de a fi recunoscut ca persoană cu atitudini şi convingeri proprii despre viaţă - deci şi despre necesitatea de a învăţa pentru examenele şcolare.

Părinţii sunt dezamăgiţi uneori până la disperare de felul în care copiii lor privesc şcoala şi sfaturile bine intenţionate care li se dau. Dezinteresul pentru şcoală e dublat de nepăsare faţă de igiena corporală şi de dezordine în camera lui. Schimbă-te tu, ca să-l schimbi pe el. Pentru a reuşi, ar putea fi nevoie să-ţi schimbi radical modul în care priveşti relaţia cu propriul copil.

Nu există reţete universal valabile pentru asta, dar noi vă propunem câteva idei:
  • Asigură-i o atmosferă caldă, plină de comunicare, înţelegere şi umor.
  • Lasă-l să-şi asume răspunderi pe măsura vârstei lui: să aibă grijă de copii mai mici, să ajute un vecin, să ajute în gospodărie, să facă mici reparaţii în casă.
  • Vorbeşte- i despre profesia ta, despre succesele, dar şi despre dificultăţile pe care le ai, despre hobby-urile tale.
  • Discută cu el problemele financiare ale familiei şi încurajează-l să-şi drămuiască banii pe care îi are şi să se gândească la eventualele mici investiţii (o bicicletă, o minge de fotbal, un bilet la meci sau la un spectacol cu formaţia favorită etc).
  • Chiar dacă nu înţelegi care este legătura dintre discutarea finanţelor familiei şi stimularea elanului lui pentru învăţătură, vei reuşi o ameliorare a relaţiei pe care o ai cu el, ca atare, îl vei putea influenţa pozitiv.
Câteva metode pentru a-i stimula interesul:
Pentru a reduce stresul din familie, se impun câteva măsuri din partea părinţilor:
  • Nu-l cicăli permanent cu temele pe care le are de făcut, pentru a nu-i crea un sentiment de respingere.
  • Discută cu el despre lucrări sau examene, încercând să-l stimulezi să-şi facă un program eficient de lucru.
  • Asigură-i un mediu sănătos: camera de lucru să fie aerisită, lumina - potrivită ca intensitate, computerul să aibă ecran de protecţie.
  • Învaţă-l cum să înveţe şi însuflă-i sentimentul de mândrie referitor la capacitatea lui de a învăţa.
  • Laudă-l de fiecare dată pentru succesele obţinute.
  • Ajută-l să-şi depăşească eşecurile, explicându-i că poate învăţa din ele; că ar fi bine să-şi asume responsabilitatea pentru ele.
  • Fii aproape de el, pentru a-l putea ajuta atunci când are nevoie.
  • Ajută-l să transforme obligaţia de a învăţa în plăcerea de a învăţa şi de a descoperi lucruri noi. (După Săptămâna)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment