Relaxarea este o tehnica de invatare a unei stari de bine
Adultii cunosc aceasta tehnica insa ea le este mult mai putin cunoscuta celor mici. Ori copii sunt supusi la o serie de stimulari si agresiuni la nivelul lor, avand insa si mijloacele de a invata sa se relaxeze.Asadar un copil care a invatat de mic sa nu se lase coplesit de emotii ii va fi mult mai usor sa se destinda odata ce a devenit adult.

O tehnica de a raspunde modului de viata al celor mici
O serie de stimulari capteaza energia celor mici inca de la cea mai frageda varsta: televizorul, radioul, zgomotele strazii, tipetele, exigenta adultilor, etc... Copilul trebuie sa faca fata cateodata unui exces de solicitari, nereusind sa rupa ciclul excitatiilor si al enervarilor.

Acestea genereaza de multe ori dificultati in ascultarea unor consemne, in concentrarea asupra unei activitati, in dezvoltarea imaginatiei sau a creativitatii.

Copii au capacitatea de a invata sa se relaxeze
Acestea este o activitate ca toate celelalte: trebuie mai intai invatate unele tehnici, apoi aplicate, profitand in acelasi timp de acele miscari cele maio adaptate si mai potrivite personalitatii copilului.

Pentu copii exista astfel adevarate tehnici de yoga concepute special pentru ei, insa relaxarea trece si prin diverse mijloace de stapanire a energiei: tehnici de respiratie, jocuri de degete, jocuri de balansari, jocuri de ascultare, miscari de intindere sau de streching mai blande, etc. ...

Un copil care stie sa se destinda este un copil norocos
Daca a invatat sa-si stapaneasca emotiile si energia, el va stii sa nu se lase coplesit de everimentele importante pentru el (verificari, examene scolare...). El va stii asadar sa profite de competentele si aptitudinile sale naturale care nu vor fi impiedicate astfel de izbucnirea unor manifestari emotive.

Va mai stii deasemenea ca pentru a fi fericit este foarte important sa stii sa te simti bine asa cum esti si ca acest lucru depinde numai de el.

Exercitii de relaxare mentala
Constientizarea respiratiei - cereti copilului sa-si asculte zgomotul produs de respiratia lui astupandu-si urechile si ochii.

Ascultarea linistii - micsorati intensitatea luminii. Cereti copilului sa inchida ochii si sa incerce sa recunoasca zgomotele din casa sau pe cele de afara.

Imaginatia - cereti copilului sa inchida ochii sau intrati cu el intr-o incapere intunecoasa. Spuneti sa-si imagineze un peinsaj (munte, mare, campie...) sau o situatie vorbindu-i bland si calm.

Faceti-l sa participe in mod activ la acest exercitiu de imaginatie. Este o unealta de relaxare foarte apreciata inainte de culcare si pe care tatal o poate folosi, ea dand rezultate foarte bune si fiind in mod deosebit apreciata de copii.

Exercitii de relaxare fizica
Intinderi - doi copii culcati pe spate sau un copil si un adult. Scopul este sa-si apropie picioarele (talpile) si sa pedaleze usor. Copilul va aprecia contactul care este diferit de cel al mainilor.

Desen pe spate - este vorba despre simularea capacitatilor mentale de concentrare si de interpretare ale copilului care trebuie sa ghiceasca ce cifra, litera sau forma ii desenati dumneavoastra cu degetul aratator pe spate...

In voie - copilul este in picioare: cereti-i sa indoaie usor genunchii si sa se aplece usor in fata. El trebuie sa se lase in voia miscarii, pastrand aceasta pozitie cateva clipe. Scopul este de a se lasa in voia acestei miscari, intr-o pozitie mai neobisnuita insa fara a forta.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment