Ni se pare ca putem muta muntii din loc, debordam de energie si noptile albe nu ne pun nici un fel de probleme.

Sanatatea? Cine asi pune o asemenea problema? Si chiar daca uneori ne mai trezim obositi sau fara chef de munca dupa o noapte in care am petrecut pe cinste, suntem in stare sa "mascam" destul de usor aceasta lipsa si sa o luam de la inceput cu activitatea de zi cu zi, ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. Orice problema are acum si o solutie si energia pare sa ne prisoseasca.

Alimentele proaspete ne "reincarca bateriile". Alimentele bogate in vitamine si minerale ne ajuta sa ne recuperam si sa ne mentinem buna functionare a organismului: fierul si fibrele de balast (continute de produse din faina integrala, cu seminte de diverse cereale) redau celulelor "combustibilul" de care acestea au nevoie pentru a produce noi cantitati de energie.

Vitamina B 12 (care se gaseste in carne, oua, varza murata) contribuie la cresterea capacitatii de rezistenta a organismului la stres. Acidul folic (pe care il gasim in legumele verzi) contribuie la buna functionare a aparatului cardiovascular, iar iodul (din alge, fructe de mare) mentine buna functionare a glandei tiroide si a intregului metabolism.

Esential pentru sanatate:
* Faceti mult sport impotriva stresului
* Mergeti devreme la culcare, cel putin de 3 ori pe saptamana
* Consumati salata in loc de hamburgeri

Evitati pe cat posibil:
* Sa fumati daca luati anticonceptionale
* Cocktailurile dulci
* Regimurile de slabit severe

Aveti o cariera de succes, o relatie stabila, cel mai adesea, un copil. Cu toate acestea, sesizati mici semne de imbatranire a pielii, de exemplu, trasaturile fetei se lasa, incet, dar sigur, in jos. Iata de ce aveti nevoie in acest caz:

Vitaminele in lupta cu radicalii liberi. Mai ales betacarotenul (o substanta din care se obtine vitamina A) dar si vitamina C si E au rolul de a ne intari sistemul imunitar si de a neutraliza actiunea nociva a radicalilor liberi. Acestia sunt, de fapt, niste "molecule agresive", care distrug celulele sanatoase din organism, ca urmare a alimentatiei necorespunzatoare, stresului si a razelor ultraviolete. Pentru a va proteja, includeti in dieta dvs. cat mai multe citrice, ardei grasi, cartofi (vitamina C), arahide, produse de soia (vitamina E), dar si rosii, morcovi (betacaroten), spanac, broccoli (fier).

Profilaxia cancerului
Incepand cu varsta de 30 de ani devin necesare investigatiile medicale pentru depistarea precoce a cancerului. In cazul in care, de exemplu, medicul ginecolog depisteaza un nodul la san, el va poate trimite sa va faceti o mamografie. Nu neglijati nici analizele de depistare a cancerului de piele. Dupa 35 de ani "cereti" si sfatul cardiologului si al endocrinologului.

Esential pentru sanatate:
* "Postiti" din cand in cand o zi intreaga
* Consumati ulei de masline
* Consumati alimente bogate in calciu

Evitati pe cat posibil
* Mancarurile grele seara
* Expunerea prelungita la soare

Imediat ce impliniti aceasta varsta este bine sa ganditi pozitiv, sa va obisnuiti cu ideea ca aveti o responsabilitate fata de corpul dvs. si ca trebuie sa mergeti des la medic. Capacitatea de regenerare a celulelor organismului scade. Depunerile de grasime de pe vasele de sange duc la o alimentare deficitara a celulelor cu sange oxigenat. Poluarea, ca si alimentatia necorespunzatoare isi fac simtite efectele. Sau... nu, daca veti tine cont de:

Alimentele naturale, bogate in principii active si cu un continut crescut de fitohormoni incetinesc mult procesul de imbatranire: mazarea, fasolea verde si lintea contribuie la secretia hormonilor de crestere, iar estrogenii continuti de plante ca soia si trifoiul rosu echilibreaza secretia scazuta de hormoni de la nivelul ovarelor. Beti multe lichide, mai ales sub forma de ceaiuri.

Duceti-va des la doctor. Trebuie sa va faceti o mamografie o data la doi ani. Dupa 45 ani nu uitati de investigatiile pentru depistarea cancerului intestinal.

Esential pentru sanatate
* O plimbare zilnica
* Un somn bun, timp de 9 ore pe noapte
* Drenaj limfatic pentru frumusetea pielii

Evitati pe cat posibil
* Expunerea la soare fara crema anti-UV
* Consumul excesiv de alcool
* Efectuarea acelor activitati care duc la instalarea unei stari depresive pronuntate.

Incepand cu varsta de 40 ani creste riscul aparitiei cancerului de san. Palpati-va sanii lunar, la 7 zile de la ciclu si efectuati o data la 2 ani o mamografie.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment