Potrivit unor studii recente, cea mai potrivita varsta pentru a da nastere unui copil este intre 27-34 de ani. In acesata perioada apar, de altfel, si cele mai multe «sarcini accidentale» la femeile care nu folosesc contraceptive.

O data cu varsta de 30 de ani, fertilitatea incepe sa scada progresiv, iar dupa 38 de ani sansa de a ramane insarcinata se reduce drastic. Acest lucru este cauzat de faptul ca ovulele imbatranesc si fertilizeaza mult mai greu.

Pana la 35 de ani, majoritatea doctorilor sfatuiesc cuplurile sa aiba contact sexual neprotejat timp de un an inainte de a prescrie tratament pentru infertilitate. Dupa 35 de ani, aceasta perioada se reduce la sase luni.

Sanse si riscuri
Daca ai nevoie de tratament pentru infertilitate, sansele de succes sub 35 de ani sunt mult mai mari decat ale femeilor mai in varsta. De exemplu, rata de succes a fertilizarii in vitro (FIV) la femeile sub 35 de ani este de 25-28. La peste 40 de ani, aceasta rata scade la 6-8.

Riscul de a face hipertensiune arteriala in timpul sarcinii este dublu la mamicile peste 35 de ani, comparativ cu cele de 20-29 de ani. Diabetul gestational se intalneste si el mult mai frecvent la peste 35 de ani - de doua sau trei ori mai des decat la femeile mai tinere, iar studii recente arata ca acest risc este si mai mare daca mamica respectiva este supraponderala.

S-a constatat ca dupa 30 de ani mamicile nasc mult mai frecvent prin operatie cezariana (de doua ori mai des decat cele sub 29 de ani), probabil din cauza ca travaliul dureaza mai mult pe masura ce inainteaza in varsta.

Cum te simti
De obicei, la peste 35 de ani medicii recomanda efectuarea unei amnioceneze sau a altui test genetic, deoarece riscul de sindrom Down sau alte anomalii cromozomiale creste semnificativ.

Timpul scurs pana la sosirea rezultatului (1-3 saptamani in cazul amniocentezei) este destul de greu de suportat, din cauza anxietatii si a grijilor legate de un eventual rezultat pozitiv.

Riscuri pentru bebelusul tau
Riscul de avort spontan este de aproximativ 12 intre 30 si 34 de ani si creste la 18 intre 35 si 39 de ani. Totodata, la aceasta varsta procentajul copiilor nascuti morti se dubleaza.

Riscul de sindrom Down este in continua crestere: 1 din 900 de cazuri la 30-34 de ani si 1 din 400 de cazuri la 35-39 de ani. Alte anomalii cromozomiale sunt si ele mai frecvent antalnite: 1 caz din 400 intre 30-34 de ani si 1 din 200 la 35-39 de ani.

Dupa atatea vesti "mohorate", iata si o veste buna: peste 30 de ani exista posibilitatea sa faci gemeni sau chiar tripleti! Aceasta sansa creste spre 40 de ani, probabil din cauza ca ovarele tind sa elibereze mai mult de un ovul in timpul ovulatiei. Daca faci tratament pentru stimularea ovulatiei (medicamente care stimuleaza ovarele sa produca mai multe ovule"), exista sanse destul de mari sa ai o sarcina multipla.

Contraceptia dupa nastere
  • Metode nehormonale: prezervative impreuna cu spermicide; dispozitive intrauterine; sterilizarea chirurgicala voluntara femi- feminina.
  • Metode hormonale numai cu progesteron: pastile si injectii. Ele nu contin estrogen si nu micsoreaza cantitatea de lapte.
  • In unele cazuri pot fi folosite contraceptive ce contin estrogen - contraceptive orale combinate. Insa trebuie de stiut ca estrogenul inhiba lactatia si se transmite prin lapte la sugar.
Din ce cauza an R. Moldova se nasc putini copii?
Statisticile demonstreaza ca in ultimii 12 ani natalitatea in Republica Moldova a scazut cu peste 40 la suta.

In localitatile rurale se inchid gradinitele de copii si clasele primare din cauza ca nu sunt solicitate. Specialistii explica situatia prin mai multi factori, inclusiv prin exodul de femei, mortalitatea infantila, sanatatea precara a femeilor de varsta fertila.

Mortalitatea infantila in Moldova este cu cel putin 50 la suta mai ridicata decat mediile europene. Proasta alimentatie ii expune pe majoritatea copiilor malnutritiei si, in consecinta, deficientelor de microelemente.

Aproape 50 la suta dintre copiii cu varsta cuprinsa antre 6 si 12 luni, precum si 25 la suta dintre copiii pana la 5 ani sufera de anemie. Estimarile demonstreaza ca aproximativ a zecea parte dintre copiii pana la 10 ani au retard statural, care este un semn al malnutritiei cronice. Este in crestere si numarul copiilor cu dezabilitati. Jumatate din femeile aflate la varsta reproductiva acuza anomalii congenitale, anemii, urmari ale avorturilor.

Din 1991, ca urmare a migratiunii si a pierderii naturale, populatia R. Moldova este in permanenta descrestere, - cu referire la statisticile unui raport efectuat de UNICEF. 1,2% din numarul nou-nascutilor din familii vulnerabile sant abandonati la nastere.

Un studiu al Ministerului Sanatatii arata ca 1,2 la suta din numarul copiilor nou-nascuti din familiile social vulnerabile din republica sunt abandonati la nastere.

De regula, copiii sant abandonati, potrivit rezultatelor aceluiasi studiu, de mame tinere solitare care fie sant respinse de familiile lor, fie ca nu au bani cu ce sa-si creasca copiii. Aceasta situatie incurajeaza traficul cu femei si minori si abuzul, inclusiv fizic, fata de aceste categorii de populatie.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment