Masajul reprezintă un mod de comunicare cu bebelușul în primele luni de viață. Contactul cu mâinile mamei sau ale tatălui îl relaxează, îl face să se simtă iubit și protejat. Beneficiile masajului sunt de neprețuit pentru sănătatea psihică și fizică a bebelușului. Masajul ajută atât la dezvoltarea fizică, cât și la întărirea legăturii sufletești dintre părinte și copil. Bebelușii alintați în fiecare seară cu masaj au un ritm mai bun de creștere și sunt mai liniștiți decât cei care nu beneficiază de mângâierile părinților.

Cel mai bun moment pentru masaj este, de obicei, seara, când copilul este calm, când nu are burtica plină, dar nici nu îi este foame. Este bine să treacă circa 30 - 40 de minute de la alăptare. Mâinile părintelui trebuie să fie spălate și calde, unghiile tăiate scurt.

Masajul începe de la picioare, acestea fiind zone în care bebelușul acceptă ușor să fie atins. Se netezește fiecare picior cu mișcări blânde efectuate de jos în sus (în sensul întoarcerii sângelui către inimă). Nu uitați să masați ușor fiecare degețel de la picioare și încheiați prin mișcări circulare la nivelul călcâielor.

Continuați cu masajul abdomenului, efectuând mișcări cu palma deschisă în sensul acelor de ceasornic. Aceste mișcări diminuează disconfortul provocat de colici, gaze și îmbunătățesc digestia. Masajul pieptului se face tot cu mișcări circulare, apropiind palmele în dreptul inimii. În așa mod este stimulată circulația sângelui.

Masajul brațelor este posibil să nu fie atât de ușor, deoarece bebelușului îi place să ași țină brațele aproape de corp și uneori nu acceptă masarea lor. Cu răbdare și gesturi calme încercați să neteziți ușor pielea, pornind de la degete către umeri.

Ultima etapă, masajul spatelui, este și cea mai plăcută pentru bebeluș. Cu palmele deschise, neteziți ușor pielea de la fese spre omoplați. Nu îi masați coloana vertebrală, pune-ți doar mâinile peste ea să simtă căldura.

Studiile au arătat că bebelușii născuți prematur care au fost masați de 3 ori pe zi, au luat în greutate cu circa 50% mai mult decât cei care nu au fost stimulați prin masaj. În același timp, cei care au beneficiat de masaj au fost mai activi și au plecat din maternitate cu 6 zile mai devreme decât ceilalți. Masajul le-a îmbunătățit respirația, circulația sângelui și digestia.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment