Cele mai indicate deserturi pentru copii sunt fructele, ciocolata și prăjiturile. Unele deserturi pot fi greu digerabile și pot da tulburări digestive. Nu le dați celor mici dulciuri în a doua parte a zilei, deoarece devin agitați și nu dorm bine.

Experții susțin că puțin zahăr nu strică. Dimpotrivă, creierul chiar are nevoie de zahăr pentru stimularea memoriei, a capacității de concentrare și de învățare. În plus, alimentele care conțin zahăr stimulează producția de serotonină la nivelul creierului, ceea ce creează o bună dispoziție, reduce stările depresive și ajută la obținerea unui somn odihnitor. Cu toate acestea, beneficiile date apar doar în situația unui aport moderat de zahăr.

Se recomandă ca zahărul din alimentație să nu depășească 50 - 60 g pe zi. Trebuie să ținem cont, însă, că dulciurile nu sunt singurele alimente cu un conținut bogat de zahăr. Zahărul se găsește ascuns în pâine, în sosurile din comerț, în cerealele pentru copii și în băuturile răcoritoare.

1 gram de zahăr are 4 calorii. De aceea, excesul de dulciuri duce în timp la obezitate. O persoană care mănâncă multe dulciuri concentrate sau pâine și bea sucuri acidulate dulci ajunge să consume aproximativ 150 - 200 g de zahăr zilnic. În plus, un consum excesiv de zahăr lipsesc organismul de elemente nutritive.

Acest îndulcitor natural nu conține nici vitamine, nici minerale, prin urmare nu are nici un alt beneficiu asupra sănătății decât menținerea constantă a glicemiei. Este de preferat să utilizăm pentru prepararea deserturilor și ca îndulcitori pentru cafea sau ceai zahărul brun sau mierea.

Zahărul brun este identic cu cel alb din punct de vedere caloric, însă este mai puțin rafinat și, de aceea, conține și urme de vitamine și minerale. De asemenea, zahărul alb poate fi înlocuit cu fructoză. Însă nu cu cea adăugată în alimentele dulci din comerț, ci cu aceea în stare naturală, care se găsește în fructe.

Copiii au nevoie de un aport mai mare de glucide decât adulții, deoarece ei se joacă, aleargă și, în mod normal, consumă mai multă energie. Însă asta nu înseamnă să îi dăm copilului să mănânce o ciocolată întreagă sau o prăjitură mare, care se digeră foarte greu.

La desert sunt de preferat fructele, câteva pătrățele de ciocolată și prăjiturile cu fructe făcute în casă. Decât să le dea copiilor prăjituri cu ciocolată și sucuri din comerț, părinții ar trebui să le pregătească o plăcintă cu mere și scorțișoara și un suc natural din portocale.

Dulciurile concentrate consumate regulat le afectează copiilor sănătatea danturii, mai ales dacă aceștia nu obișnuiesc să se spele des pe dinți. În plus, sucurile acidulate, în special cola, demineralizează dinții. Şi sănătatea orală a bebelușului are de suferit dacă părinții îl lasă să adoarmă cu biberonul plin cu lapte sau cu ceai îndulcit în gură. În cazul acesta, se formează așa-numitele carii de biberon.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment