Primul pas pe care trebuie sa-l faci, inainte de toate, este sa redobandesti increderea ca meriti tot ce e mai bun. Descopera micile gesturi care te pot transforma intr-o femeie puternica, asertiva si implinita.

Totul pleaca de la incredere
Lipsa de incredere in propriile forte este o gaura neagra, capabila sa inghita cantitati uriase din energia pe care ai putea sa o folosesti pentru a-ti implini visurile. Cel mai adesea isi are originea in copilarie si te poate urmari toata viata. O persoana cu o stima de sine scazuta nu poate fi o persoana puternica. Din fericire, de-a lungul timpului, poti corecta aceasta problema care iti taie de multe ori elanul.

O caracteristica a celor cu increderea in sine scazuta este accentuarea amintirilor negative si "impacarea" cu gandul ca "Numai mie mi se putea intampla asa ceva... ". Specialistii spun ca aceasta este una dintre capcanele care adancesc problema. Tot ce trebuie sa faci este sa iti controlezi gandurile si emotiile, printr-un procedeu foarte simplu.

Data viitoare cand o amintire neplacuta iti invadeaza mintea, sterge-o. Sterge mental toate culorile care insotesc imaginile din minte, pana ce ajung sa fie numai alb si negru. Gandeste-te apoi ca toata imaginea se micsoreaza, pana ce ajunge sa fie cat un punct. Inlocuieste-o apoi cu imaginea plina de culoare a celei mai importante reusite din viata ta. "Indepartand culoarea se elimina emotia, iar prin micsorare i se reduce intensitatea", explica pentru fitnessmagazine.com psihologul Tim Ursiny .

Tu, pe primul loc

De cate ori nu ai acceptat sa faci ceva numai pentru ca ti-a fost jena sa refuzi? Daca raspunsul este "de foarte multe ori", inseamna ca ai nevoie de o schimbare. Persoanele dispuse intotdeauna sa ajute, dar care isi ofera ajutorul chiar si in cazul in care propria stare de bine este afectata, incearca in mod inconstient sa isi repare anumite probleme emotionale facand asta. Femeile sunt cele mai vulnerabile din acest punct de vedere, iar daca sunt si mame pe deasupra, tind sa isi extinda comportamentul protector pe care il au fata de copii si asupra altor persoane din viata lor care nu au in mod deosebit nevoie de protectie.

De aici si pana la tot felul de probleme nu mai este cale lunga. Astfel de femei ajung uneori sa fie folosite, de cele mai multe ori neintentionat, de persoanele ceva mai "profitoare" din viata lor, fie ca sunt copii (dar care au trecut de varsta la care au nevoie permanenta de ajutorul mamei), frati, parinti, prieteni sau colegi.

Inainte de a accepta sa ajuti pe cineva, gandeste-te cum iti afecteaza tie viata. Esti nevoita sa anulezi o vizita pentru a-i face un serviciu unei prietene? Ramai in urma cu propriile proiecte daca iti ajuti colegul de munca? Nu ceda presiunilor de tipul "Am nevoie urgenta de ajutorul tau!". Cand auzi asta prea des, inseamna ca e o problema la mijloc. Sustine-i pe cei dragi, ajuta-i, dar cu masura!

Mananca sanatos, fa sport si ai grija de sanatatea ta
Organismul este un adevarat joc domino. Cand ceva lipseste, altceva cade. Iar daca ne gandim ca fiecare stare pe care o avem este cauzata de efectul unei reactii chimice care ne "gadila" creierul, trebuie sa intelegem cat este de important sa ii oferim organismului toti nutrientii si toate elementele de care are nevoie. O simpla deficienta de vitamina B6, de exemplu, poate cauza depresie, slabirea sistemului imunitar si anemie.

Ca sa te bucuri la maximum de viata ta, hraneste-te cat mai sanatos, alegand o alimentatie variata, care sa includa cat mai multe fructe si legume proaspete, cereale integrale, produse lactate, peste, nuci si seminte, si elimina pe cat posibil alimentele procesate excesiv. Bea doi litri de apa pe zi, inlocuieste cafeaua zilnica cu o cana de ceai verde si renunta la fumat si alcool.

Exercitiile fizice sunt cele care te ajuta sa iti pastrezi sanatatea, elimina depresiile, dar, pe de alta parte, te ajuta sa te mentii in forma si sa arati bine, ceea ce iti ridica starea de spirit si te face sa simti increzatoare. Daca te simti frumoasa, te simti si puternica.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment