Intrebarile idioate nu sunt intotdeauna atat de stupide cum par. Fiecare si le-a pus la un moment dat. Atata doar ca acum e randul tau. Si decat sa gresesti, mai bine informeaza-te la timpul potrivit.

1. PILULA INDUCE NERVOZITATE, INGRASA, CRESTE RISCUL INFERTILITATII SI AL BOLILOR CARDIO- VASCULARE = FALS
De multe ori preferam barfele de la coltul strazii, sfaturile babelor din cartier si zvonurile "fetelor cu experienta". Asa se face ca multimea de articole de specialitate si campaniile mass-media sunt trecute cu vederea.

Femeia care - fara a se informa suficient - il ia pe "las' ca stiu eu" in brate, mai mult ca sigur va avea curand si un fat in pantece. Pe nedorite, pe negandite.

Cu pilula treaba (si realitatea) sta cam asa: aceasta pastila pe baza de hormoni impiedica ovulatia, regleaza ciclul menstrual, evita instalarea unei sarcini nedorite si se administreaza usor. Este recomandata si folosita nu numai pentru prevenirea sarcinii, ci si pentru echilibrarea hormonala a intregului organism.

Nu ingrasa automat, necesita doar un timp de adaptare cu organismul (pentru ca induce un dozaj hormonal), ceea ce la unele femei se manifesta prin slabire si nu neaparat luarea in greutate.

ATENTIE, fara consultarea prealabila a medicului de specialitate nu poti sti care este tipul de pilula contraceptiva care ti se potriveste.

Exista o varietate de pilule contraceptive: pilula combinata (contine cantitati mici de hormoni estrogen si progestagen, similari celor existenti in mod normal in corpul femeii), pilula monohormonala (contine o cantitate mica de progestagen, un hormon sexual asemanator cu cel produs de organism).

2. NU EXISTA RISCUL SA FACI UN COPIL DACA FOLOSESTI PREZERVATIV = FALS
Ei bine, atentie! Acesta este mai mult un mit - mitul prezervativului invincibil. El trebuie folosit, dar a nu se uita ca exista riscuri legate de:• proasta manipulare a prezervativului - derulare si aplicare in graba, unghi nepotrivit. Se intampla ca prezervativul sa se "miste" in timpul actului sexual sau sa se mototoleasca in interiorul vaginului daca nu a fost pus corect (pune-ti partenerul sa exerseze din timp daca da semne ca nu se pricepe); bine ar fi, atunci cand sesizeaza acest lucru, baiatul sa ia o pauza si sa-l stabilizeze mai bine, ori sa-si puna alt prezervativ.

• defecte de fabricare care au scapat controlului tehnic de calitate: se intampla (destul de rar, dar se intampla) ca peretele de latex sa aiba fisuri microscopice (pentru ochiul uman, nu si pentru agilii spermatozoizi).

Obisnuieste-te ca dupa "folosire" si inainte de a-l arunca la gunoi sa verifici daca nu s-a fisurat, iar in caz de indoiala recurge la pilula de a doua zi (obisnuita pastila contraceptiva luata acum suplimentar ca masura de urgenta in primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat).

Un control preventiv de sarcina sau de detectare a virusului HIV este intotdeauna binevenit.

3. NU EXISTA RISCUL UNEI SARCINI DACA TI-AI LUAT PILULA = ADEVARAT
...Cu conditia sa fi luat pilula contraceptiva asa cum medicul recomanda - adica zilnic, aproximativ la aceeasi ora. Luate haotic nu numai ca nu au nici un efect contraceptiv, dar si perturbeaza periodicitatea ciclului menstrual.

Gesturi de genul trei pilule o data (pentru a compensa zilele uitate) sau doua simultan (pentru a intarzia sosirea ciclului exact cand pleci la mare) sau inca una inainte de contactul sexual (pentru mai multa siguranta) nu fac decat sa-ti dea peste cap intregul bioritm al aparatului genital.

4. NU AI NEVOIE DE PREZERVATIV DACA AI LUAT PILULA = ADEVARAT / FALS
Daca obiectivul protejarii tale vizeaza numai evitarea unei sarcini, atunci pilula contraceptiva iti este suficienta.

Ce te faci insa cu bolile care pot fi transmise pe cale sexuala, mai ales daca nu ai una bucata partener constant, de incredere si mai ales 100% sanatos?

Metoda optima in cazul partenerilor incerti este pilula + prezervativul.

5. NU EXISTA RISCUL DE A RAMANE INSARCINATA DACA TE SPELI BINE DUPA CE CONTACTUL A AVUT LOC = FOARTE FALS
Confruntarea cu apa si sapunul se face pe taramul igienei si nu al exterminarii spermatozoizilor.

Acestia, o data intrati in vagin, nu pot fi opriti din inaintarea catre uter. Cei 100 de milioane de spermatozoizi emisi la o singura ejaculare au o misiune fixa - fecundarea ovulului -, si asta cat mai repede cu putinta, deoarece traiesc maxim 72 de ore (desi unii super-spermatozoizi pot supravietui pana la sapte zile).

Dupa un contact sexual neprotejat o simpla spalare nu-i poate opri sa-si atinga tinta.

6. NU EXISTA RISCUL DE A RAMANE INSARCINATA INAINTE DE INSTALAREA CICLULUI MENSTRUAL = FALS
Pentru cineva la varsta pre-pubertatii (12-15 ani, in medie) absenta ciclului menstrual nu inlatura riscurile unei sarcini. Raporturile sexuale (ocazionale sau regulate) risca sa se produca chiar in zilele premergatoare instalarii primei menstre, care, nemaiavand loc pana atunci, nu poate fi prevazuta...

7. NU EXISTA RISCUL DE A RAMANE INSARCINATA CU PUTIN INAINTE SI IMEDIAT DUPA ZILELE DE MENSTRUATIE = ADEVARAT / FALS
Potrivit metodei calendarului, trebuie reperata cea de a 14 zi de dupa inceperea menstruatiei. Patru zile inainte de aceasta si inca patru dupa constituie perioada fertila, cand riscul de sarcina este maxim.

Prin urmare, 10 zile inainte de ciclu si alte patru dupa sunt considerate lipsite de risc. Studierea temperaturii bazale este o alta metoda care poate indica perioadele de fertilitate. Aceasta operatiune trebuie facuta zilnic, incercand a se determina cele trei zile in care temperatura devine mai ridicata si indica perioada de ovulatie.

Numai ca... aceste metode asa-zis naturale nu pot fi aplicate decat in cazul femeilor care au un ciclu menstrual regulat de 28 de zile, lucru foarte rar la varsta pubertatii.

Un ciclu, chiar si regulat, poate fi perturbat de stres (examene, tensiuni familiale), oboseala, diverse maladii (care pot determina cresterea temperaturii si de aici interpretarea eronata a ovulatiei si a tuturor calculelor facute raportat la ea).

Perioada de risc se prelungeste daca luam in calcul faptul ca spermatozoizii mai pot trai inca trei zile dupa ejaculare in interiorul aparatului genital feminin iar ovulul supravietuieste pana la 48 de ore.

8. FARA RISC, DACA PRACTICI SEXUL ORAL = ADEVARAT
Cum inca nu s-a descoperit nici un canal secret care sa faca legatura intre gura si uter, spermatozoizii vor muri intr-un mod josnic. Atacati de saliva sau pasta de dinti, inecati in sucul gastric... tot aia e.

9. FARA RISC, DACA PRACTICI SEXUL ANAL = ADEVARAT
Lucrurile stau cam la fel: pentru a se face fecundarea sperma trebuie sa fie directionata in interiorul organelor genitale, ceea ce nu se intampla in cazul penetrarii anale.

10. FARA RISC, DACA BAIATUL SE RETRAGE LA TIMP = FALS
Se stie doar ca si cea mai mica picatura de sperma, o data patrunsa in vagin, e capabila sa duca la fecundarea ovulului (e nevoie doar de una bucata spermatozoid victorios).

Asadar riscurile pe care le implica "coitus interuptus" sunt mult prea mari pentru a considera ca metoda este de incredere.

12. FARA RISC, CU PILULA DE A DOUA ZI = ADEVARAT / FALS
Pilula de a doua zi este un comprimat contraceptiv (acelasi cu cel care se ia de regula pentru prevenirea sarcinii), numai ca trebuie luata o doza speciala, la un interval de 12 ore. Numai medicul poate face recomandarea necesara. In extremis, se poate lua una dintre pilulele "sarite" din folia obisnuita de anticonceptionale.

DAR trebuie actionat rapid, in primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat. Cu cat este luata mai repede, cu atat este mai eficienta. Este bine sa ai o rezerva in dulapiorul cu medicamente, pentru ca la intoarcerea dintr-un weekend cu nebunii sa o poti lua imediat.

13. FARA RISC, DACA EXISTA CONTACT NUMAI CU LICHIDUL PREEJACULATOR = FALS
Lichidul transparent care apare pe penisul aflat in erectie (dar neajuns in stadiul de ejaculare) curata canalul urinar si in acelasi timp ajuta la lubrifiere. Partea proasta este ca poate contine si spermatozoizi rataciti prin zona. Cu cat mergeti mai departe cu atingerea (chiar si fara penetrare), cu atat creste riscul unei sarcini.

Stiati ca... ?
  • Din 1960 incoace Terra si-a dublat populatia. Am trecut de bariera de 6 miliarde avand un ritm de crestere de 77 de milioane de nou-nascuti anual - conform statisticilor ONU. Mai putin bine este faptul ca 350 de milioane de cupluri nu au utilizat niciodata si nici macar nu au auzit de contraceptie, iar din 175 de milioane de sarcini inregistrate in fiecare an in lume, cel putin 75 de milioane sunt nedorite. De aici, 45 de milioane de avorturi, din care jumatate realizate intr-o lipsa ingrozitoare de igiena. Din lipsa de metode contraceptive si ingrijire, in fiecare minut in lume moare cate o femeie gravida.
  • Studiile realizate in tara noastra de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) sunt la fel de triste: mai mult de jumatate din barbatii intervievati nu stiu de unde se pot cumpara contraceptive; 80% din ei, cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani, considera ca prezervativul este cel mai bun mijloc de protectie si doar o mica parte din ei au fost de parere ca este si datoria lor sa-si protejeze partenera impotriva unei sarcini nedorite; 57% dintre romance folosesc o metoda contraceptiva, numai ca doar 14% folosesc una moderna (sterilet, prezervativ, pilule contraceptive etc.).
  • In Romania aproape toti tinerii (95% dintre femei si 97% dintre barbati) au auzit de cel putin o metoda de contraceptie moderna, dar mai putin de jumatate dintre ei o si folosesc, 75% preferand traditionala metoda a calendarului (si asta in conditiile in care ultimele statistici date publicitatii afirma ca 1 licean din 3 si-a inceput viata sexuala). Aceste date explica in mare masura de ce Romania are, in continuare, cea mai ridicata rata de avorturi din Europa - 107 la mie.
  • ...Primitiv, nu? Si totusi, pare-se ca pana si populatiile antice erau foarte preocupate de planningul familial, incercand, prin metode mai mult sau mai putin empirice, sa previna orice sarcina nedorita. Astfel, in Egiptul antic barbatii obisnuiau sa-si inmoaie organul sexual in otet inainte de o partida de amor, in timp ce femeile foloseau un contraceptiv cu aplicare locala, preparat cu grija din excremente uscate de crocodil amestecate cu lapte acru. Preotii egipteni isi sfatuiau supusii de ambele sexe sa bea urina de eunuc, asigurandu-i ca astfel vor preveni orice sarcina nedorita.
Asta ca amuzament - nu va apucati sa experimentati ceea ce anticii foloseau din lipsa de ceva mai bun. Epoca de piatra a trecut de mult, planningul familial a intrat deja in... epoca spatiala!

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment