Anemia fierodeficitară este o stare patologică cu o evoluţie lentă manifestată prin simptome anemice, prin micşorarea globulelor roşii.
Prevenirea anemiei la gravide
Maladia se dezvoltă la toate grupele de vârstă, dar, mai ales, afectează copiii în vârstă de 6 luni pânâ la 3 ani şi femeile de vârstă reproductivă. La gravide boala se întâlneşte destul de des, la fiecare a 3-4 gravidă, într-o formă uşoară sau mai grea.

Sarcina se complică prin întreruperea ei timpurie, insuficiența declanşării travaliului, insuficiența de oxigen la făt, hemoragii în timpul naşterii. Anemia debutează treptat, fără dureri, pe neobservate.

Gravidele simt slăbiciune, gusturi perverse, oboseală, dureri de cap, ameţeli, bătăi de cord, unghiile se fărâmiţează, pielea este uscată, bolnavii mănâncă cretă, pământ, cărbune, carne crudă etc., preferă miros de benzină, acetonă.

Factorii anemiei sunt lipsa rezervei de fier în organismul matern sau consumarea de către făt a fierului din organismul mamei. Cantitatea insuficientă de fier în organism este consecinţa unei alimentări neraţionale în timpul sarcinii sau până la sarcină.

Alimentarea în timpul sarcinii este extrem de importantă, deoarece în alimente se găseşte „materialul de construcţie" pentru fiinţa nouă care se dezvoltă. De alimentarea în timpul sarcinii depinde şi calitatea contracţiilor uterine la naştere şi eventualitatea alăptării copilului.

Alimentele bogate în fier, care pot fi uşor asimilate de către organism, sunt carnea, ficatul, gălbenuşul de ou, fructele şi legumele ce conţin fier în cantităţi mari: caisele, stafidele, pepenele galben, morcovul, merele, varza roşie, spanacul.

Untul, mierea, zahărul, deşi au multe calorii, nu conţin fier.

Extrem de importantă pentru prevenirea anemiei în timpul sarcinii este examenul precoce la medicul de familie, administrarea medicamentelor ce conţin fier (compensate integral), precum şi alimentarea corectă.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment