Aproximativ 1 % din sarcini nu se dezvoltă normal în uter, ci în afara uterului (extrauterin), adică în trompe (foarte rar în ovare şi abdomen).

Pe timpul evoluţiei sarcinii, în primele 1-3 luni, datorită creşterii embrionului, trompa se rupe, provocând hemoragie ce pune în pericol viaţa femeii.

Diagnosticul de sarcină extrauterină este greu de pus, la început, dar se poate bănui dacă şi femeia ţine seama, de unele simptome, astfel:
  • Întârzierea ciclului menstrual sau prezenţa unei menstruaţii mai reduse în ultima lună.
  • Durere sub formă de colici sau permanentă în partea de jos a abdomenului.
  • Mici pierderi de sânge roşu sau negricios cu sau fără cheaguri între ciclurile menstruale.
În aceste situaţii, femeia trebuie să se prezinte la medic. Uneori ruptura sarcinii extrauterine nu se face treptat, ci brusc, cu durere mare şi hemoragie externă puternică. În acest caz femeia devine anemică, palidă, are ameţeli iar când se scoală în picioare are stări de pierdere a cunoştinţei, cu leşin. Tensiunea arterială este scăzută, iar pulsul este slab şi rapid.

Alteori hemoragia este internă, scurgerea de sânge se face nu în afară, ci în abdomen, dar semnele anemiei sunt aceleaşi, aşa că în faţa lor se va chema de urgenţă „Salvarea". Între timp, bolnava va fi culcată cu capul mai jos decât corpul pentru a preveni anemierea creierului şi i se vor pune comprese reci ori pungă cu gheaţă pe partea de jos a abdomenului.

Prevenirea sarcinii extrauterine are în vedere tratarea inflamaţilor genitale şi a tulburărilor ciclului menstrual, evitarea avorturilor şi a utilizării anticoncepţionalelor.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment