Majoritatea persoanelor știu că femeia însărcinată prezintă stări de greață și vomă, după câteva luni i se mărește burtica și menstruația nu-și mai face apariția. Unele din semnele clinice ale sarcinii nu sunt obișnuite și uneori se confundă cu alte motive.

Sângerări nazale (epistaxis)
Deodată aveți hemoragii nazale repetate și nu știți care este cauza. Puteți suspecta o anemie, însă de vină este mărirea tensiunii arteriale și uscarea mucoasei nazale datorită unor modificări hormonale. Pentru a fi mai sigură, efectuați un test de sarcină.

Urinări frecvente
Aveți urinări dese atât ziua, cât și noaptea? Vă este sete? Consumați în fiecare zi tot mai multe lichide și frecventați des toaleta? Vă puteți gândi la o infecție urinară. Însă cauza poate fi mărirea în volum a uterului și totalitatea modificărilor endocrine și renale care apar în timpul sarcinii. În orice caz, cu toate că ați constatat că aveți o sarcină, este bine să verificați dacă nu există și o infecție urinară simultană.

Insomnia
Cu toate că femeile însărcinate sunt mai epuizate, unele din ele pot prezenta insomnie fie sub forma greutății de a adormi, fie nu pot să mai adoarmă după o trezire în timpul nopții.

Tulburări de tranzit
Balonările, tulburările de tranzit sau constipația pot să apărea în timpul sarcinii.

Secreții vaginale
Cu toate că menstruația nu mai apare, secrețiile vaginale pot deveni mai abundente pe toată perioada sarcinii. Acesta este un lucru normal.

Orice problemă nu ați avea, faceți un test de sarcină și apelați la medic.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment