Conform statisticilor, cea mai mare parte a arsurilor au loc în zona de gătit. Ele sunt provocate fie de contactul direct cu flacăra aragazului, fie după contactul cu lichide fierbinți, fie prin atingerea accidentală a oalelor fierbinți sau a cuptorului încins.
Arsurile din bucătărie, recomandări
Zonele expuse
Zonele cele mai expuse arsurilor sunt mâinile și brațele. Majoritatea acestor accidente casnice se pot trata acasă. Însă dacă arsura este profundă, afectând toate straturile pielii sau dacă ea cuprinde o suprafață mare de piele, doar medicii o pot trata corect și eficient. Arsurile cu apă fierbinte sunt de obicei mai puțin grave decât cele cu ulei.

Ce nu trebuie de făcut
Deseori, arsurile provoacă doar o roșeață pe piele sau cel mult bășicuțe cu lichid. În mod greșit, multe gospodine aplică pe arsură soluții pe care le au la îndemână: sare, oțet, ulei, muștar, brânză de vaci, cremă de gălbenele sau unguente nepotrivite. Ele nu doar că nu tratează arsurile, dar pot agrava durerea și usturimea.

Recomandări
Ținând arsura sub un jet de apă rece pentru un minut se poate calma pe moment usturimea, dar apa nu este suficientă. Când stăm mai mult în bucătărie, trebuie să avem în casă tablete de cloramină, o substanță cu rol antiseptic. Pastilele se dizolvă în apă și se folosesc șase la un litru de apă. După ce am dezinfectat rana, putem aplica cremă de la farmacie, pentru a preveni suprainfectarea ei cu bacterii și fungi, dar și pentru a grăbi cicatrizarea. Dacă arsura este mai profundă, crema se aplică de mai multe ori pe zi, doar cu recomandarea medicului.

Îngrijire
- bandajarea arsurilor ușoare nu este obligatorie. Dar dacă doriți să bandajați o rană ce are pe suprafața ei bășicuțe cu lichid, aplicați un strat de cremă pentru a preveni lipirea pansamentului de piele;
- nu spargeri bășicuțele cu lichid;
- nu atingeți arsura dacă aveți mâinile murdare;
- nu aplicați gheață pe arsuri;
- dacă hainele s-au lipit de arsură, nu încercați să le îndepărtați singuri, iar dacă rana s-a suprainfectat, mergeți la medic pentru tratament;

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment