Termenul “răcire” cuprinde o gamă largă de infecții respiratorii. Aceste infecții pot fi de natură bacteriană, virală sau parazitară (limbricul mimează o pneumonie migratorie) ori o altă cauză (poate fi cauză canceroasă) care mimează o răceală prelungită ori pur și simplu pot fi unele anomalii congenitale ale căror simptome sunt sesizate mai târziu (sensibilitate la răceli, infecții respiratorii frecvente).

Răcelile virale sunt deosebit de periculoase îndeosebi pentru copiii mici, ele având chiar riscuri letale. Însă, din fericire, cele mai frecvente sunt infecțiile bacteriene ale tractului respirator superior (nas, gât, faringe) și uneori pot cuprinde și plămânii sub diverse tipuri de pneumonii. Infecțiile bacteriene sunt mai ușor de tratat și de obicei nu se extind dincolo de căile aeriene superioare.
Cum putem apăra copilul de răceli
Despre copilul răcit
În dependență de vârstă, copilul poate prezenta o anumită simptomatologie. Spre exemplu, la copilul mic putem sesiza febră, tegumentele deshidratate, transpirațiile, tusea și astenia micuțului. El însă, neștiind încă să vorbească, nu poate acuza dureri de cap, musculare, de burtică, de gât etc. Copilul mai mare însă este mai ușor de diagnosticat, el putând conștientiza și exprima ceea ce simte.

Copilul mai poate prezenta inflamarea amigdalelor, uneori hemoragii nazale, decongestionarea presiunii din mucoasa nazală, perturbări ale vocii, răgușeli (infecția ajunge în laringe), tuse “seaca” sau productivă etc.

Prevenirea răcelii
Copii sunt sensibili în sezonul rece, începând din septembrie și terminând prin martie, copilul poate avea 5 - 8 perioade de boală, uneori chiar mai multe. Pentru a preveni infecțiile respiratorii trebuie avute în vedere câteva principii de prevenție:

Alimentația sănătoasă
Dacă nu are o alimentație echilibrată, copilul nu va avea un sistem imun eficient și nici anticorpi care să-i asigure rezistență la infecții. Dulciurile se mănâncă o dată sau de două ori pe zi, în rest carne de pui, porc, ouă, lactate, brânzeturi, fructe și legume din belșug. Cele din urmă conțin vitaminele necesare rezistenței la infecții (vitamina C), iar carnea și ouăle îi asigură sursa de aminoacizi pentru “confecționarea” anticorpilor.

Toate fructele și legumele trebuie bine spălate, iar laptele întotdeauna fiert (poate fi infectat cu microorganisme). Hidratarea corectă este de asemenea deosebit de importantă pentru sănătatea copilului.

Mai mult sport
Nu este nevoie de un sport de performanță, însă alergările prin parc, mersul pe jos, aerobica de dimineață și joaca cu ceilalți copii îl va ține într-o formă fizică suficientă încât să îi asigure o buna circulație și sănătate.

Educația medicală și regulile de igienă
Copilul trebuie învățat să se ferească singur de oamenii care par bolnavi, să ducă mâna la gură când tușește sau strănută, să se spele pe mâini înainte de masă, să nu ducă obiectele în guriță, să se schimbe de haine ori de câte ori transpiră, să-și mențină igiena orală (foarte importantă atât pentru sănătatea dinților, cât și pentru bacteriile de la nivelul gâtului și prevenirea bolilor digestive). Părul trebuie uscat după baie, iar iarna fularul încălzește și el aerul ce ajunge în plămâni.

Somnul
Somnul între orele 21 – 24 sunt foarte importante pentru corectarea dezvoltării copilului și evident pentru sănătatea acestuia.

Vaccinarea antigripală
Vaccinarea trebuie făcută anual, indicat ar fi în luna septembrie. Este bine ca vaccinul antigripal (împotriva virusurilor gripale) să fie asociat cu un vaccin antigripal homeopat (care asigură imunitatea împotriva infecțiilor bacteriene).

Temperatura din camera copilului
Ideea înfofolirii copilului în tot soiul de haine și a le face căciulițe nu este chiar sănătoasă. Copilul trebuie îmbrăcat, dar nu în exces, iar în camera copilului temperatura trebuie menținută constantă și nu trebuie să fie foarte cald, ci de 25 de grade Celsius, iar copilul în mânecă scurtă. Doar așa își va dezvolta mecanismele de adaptare la o temperatură mai scăzută, însă nu într-atât încât să-i pericliteze sănătatea.

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

RECENT

INFLUENCE ON HEALTH AND SOCIO-ECONOMIC EFFECTS OF DISEASE INCIDENCE OF CHICKENPOX IN THE REPUBLIC OF MOLDOVA (Sofronie V. Negara S.С.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0003-0614-3611;
ORCID:0000-0002-1007-1393;
Nicolae Testemițanu State University of Medicine and Pharmacy, Kishine [ ... ]

THE SOCIO-ECONOMIC IMPACT OF POST CARDIAC SURGERY PATIENTS WITH SEPTIC-PURULENT NOSOCOMIAL INFECTIONS (Nastas A.T.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0002-3992-9242
Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Chisinau, Moldova
* Corresponding author (al [ ... ]

THE ANALYSIS OF HEALTH EDUCATION MEASURES CARRIED OUT TO PREVENT RESPIRATORY DISEASES IN REPUBLIC OF MOLDOVA (Bitlan S., Sofronie V.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: health promotion, health education, mass-media information.  [ ... ]

ECONOMIC IMPACT OF MORBIDITY DUE TO POST-CARDIOSURGICAL SEPTIC-PURULENT NOSOCOMIAL INFECTIONS (SPNI) (Nastas A.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: economic impact, post-cardiosurgical, septic-purulent nosoco [ ... ]

Cancerul tubar, afecțiune gravăCancerul tubar, afecțiune gravă
26.04.2018

Cancerul tubar reprezintă o formă rară de cancer ginecologic. Maladia este una foarte gravă, fiind uneori greu diagnosticată, urmată d [ ... ]

Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)
26.04.2018

Background: The study of evaluating measures for health promotion and health education in the field of infectious pathologies done among the [ ... ]

Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)
17.04.2018

A fost studiată și efectuată analiza epidemiologică a morbidității prin varicelă în Republica Moldova în perioada anilor 1985 - 201 [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment