Septul nazal reprezintă un perete subțire din interiorul nasului ce desparte cele două cavități nazale, stânga și dreapta. În mod normal, septul nazal este situat în partea centrală, cele două cavități fiind egale. Însă, la circa 80 la sută din populație, septul nazal este deplasat într-o parte, rezultând un pasaj nazal mai mic decât celalalt. Situația anatomică dată, în care septul nazal este deplasat semnificativ, de o parte sau alta, poartă numele de deviație de sept.
Deviația de sept, deplasarea septului nazal
O problemă este atunci când deviația de sept este severă, deoarece în această situație septul blochează una dintre cele două căi prin care aerul pătrunde către faringe și reduce astfel fluxul. Ca rezultat, pot apărea probleme de respirație - respirație dificilă, congestie nazală, sângerări nazale și sinuzite frecvente.

Deviația de sept poate fi prezentă de la naștere, însă de cele mai multe ori este rezultatul unui traumatism.

Simptomele deviației de sept
În cazul în care deviația este ușoară, ea nu crează simptome și se descoperă de obicei la o radiografie de craniu. Însă în cazurile mai severe, deviația de sept poate duce la:
  • obstrucția uneia sau ambelor nări. Acest lucru poate duce la o respirație dificilă, mai ales în cazurile în care apare și congestia nazală produsă de răceală, gripă, infecții respiratorii superioare, alergii;
  • sângerări nazale - din cauza modificărilor de vascularizație induse de deviația de sept și a uscării septului nazal;
  • infecții frecvente ale sinusurilor - pot apărea ca urmare a blocării mucusului și lipsei drenajului. De multe ori se manifestă cu dureri ale feței și dureri de cap;
  • respirație zgomotoasă în timpul nopții, mai ales la copii și tineri;

Cauzele deviației de sept
Uneori deviația de sept se formează încă din timpul dezvoltării fetale, iar simptomele apar din copilărie. Cu toate acestea, mai multe cazuri de deviație de sept sunt rezultatul unor traumatisme la nivelul nasului care dislocă septul din poziția sa centrală.

Tratamentul
Tratamentul inițial al deviației de sept se va baza pe ameliorarea și pe controlul simptomelor neplăcute precum congestia nazală. În acest scop se folosesc decongestionante nazale, antihistaminice, spray-uri cu cortizon, antibiotice pentru infecție. Tratamentul pe bază de medicamente nu va corecta deviația de sept din punct de vedere anatomic, dar va aduce o ușurare a simptomelor.

Simptomele mai severe, precum reducerea semnificativă a fluxului de aer, sinuzita cronică și sângerările frecvente vor necesita intervenție chirurgicală de corectare a deviației de sept.

Operația se numește septoplastie și este singurul mod de reparare a septului deviat. Pe parcursul acestei intervenții, septul nazal se plasează în poziția sa anatomică, eliberând astfel cavitatea nazală obstruată.

Septoplastia se efectuează prin nări și de aceea nu este necesară nicio incizie la piele, iar edemul facial și hematoamele postoperatorii se reduc la minim. Intervenția se poate efectua sub anestezie locală sau generală. Riscurile intervenției de corectare a deviației de sept, de obicei, sunt mici și sunt riscurile anesteziei, infecțiilor intra-operatorii, sângerărilor și modificărilor de formă ale nasului.

Uneori, în același timp cu septoplastia se efectuează și o operație de remodelare a nasului (rinoplastie). Ea constă în reajustarea oaselor și cartilajelor de la nivelul nasului pentru a-i modifica mărimea și forma.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment