Deprinderi dăunătoare
Nu fumați, nu exagerați cu alcoolul și nu încercați gustul drogurilor. Acestea pot da dependență, mai ales drogurile injectate sau în pastile oferite la început gratis de dealerii de droguri la ieșirea din scoală sau în baruri.
Expunerea la soare și vânt
Evitați expunerea prelungită la soare și vânt. Dacă stați la soare, evitați orele de însorire maximă (11 - 16) și folosiți creme și loțiuni protectoare solare cu indice de protecție solare mai mari de 30 (cifrele sunt înscrise pe ambalaj). Dacă vă plac sporturile în aer liber, nu uitați că vântul și soarele usucă tare pielea, modificându-i posibilitatea de a se apăra și de a apăra organismul. Folosiți săpunuri grase fără substanțe antibacteriene și utilizați uleiuri sau loțiuni hidratante pentru corp.
Odihnă corespunzătoare
Odihniți-vă în medie 8 ore pe zi și consumați fructe, legume și produse lactate.
Spălați-vă
Spălați-vă sau demachiați-vă în fiecare zi, de 2 ori pe zi pe față și faceți duș pe tot corpul o dată pe zi. Demachiantul trebuie să fie potrivit tenului. Demachierea se face cu mișcări ușoare, îndeosebi în jurul ochilor, cu vată și demachiant sau cu demachiante care se spală cu apă.
Dacă nu aveți probleme dermatologice, puteți alege orice "pentru ten normal sau mixt". Adolescenții își fac singuri rău utilizând fără sfatul dermatologului săpunuri și loțiuni antibacteriene, care omoară microbii normali ai pielii sau săpunuri și loțiuni pentru ten gras, care exagerează degresarea pielii până la iritare și eczematizare. Săpunul, chiar dacă este lichid sau gel pentru duș poate irita pielea. Pentru a evita problemele, cumpărați produse destinate igienei bebelușilor. Acestea sunt testate dermatologic.
Zona genitală
Zona genitală trebuie spălată doar la exterior, o dată sau de 2 ori pe zi, de preferință cu un săpun pentru bebeluși sau cu unul pentru igiena intimă. Spălăturile interioare la femei (dușurile vaginale ) se fac doar la prescrierea ginecologului sau dermatologului și doar dacă aveți vreo infecție.
Spălarea părului
Spălați-vă părul. Nu folosiți prea mult geluri, lacuri sau spray-uri fixatoare. Veți face mătreață, părul va avea aspect de uns cu ulei, puteți să faceți coșuri pe frunte! Nu este corectă idea că parul se spală rar, o dată pe săptămână. Puteți să-l spălați și de 2 ori pe zi, dacă folosiți un șampon blând, pentru păr normal sau șampon pentru bebeluși. Dacă aveți mătreață, dacă părul devine gras în 24 de ore, dacă aveți mâncărimi sau usturimi pe pielea capului, dacă se înroșește pielea capului în coroană, la baza firelor de păr - consultați un dermatolog. Alegându-vă singur șamponul în aceste cazuri, puteți agrava unele boli ale părului sau pielii capului.
Curățați-vă unghiile
Curățați unghiile fără să tăiați pielea din jurul lor. Pielița apără de infecții și nu permite fisurarea și vălurirea unghiilor. În mod normal, unghiile au formă migdalată. Nu tăiați exagerat colțurile (ar putea duce la incarnarea unghiilor, durere și infecții). Evitați folosirea unghiilor false (lipirea, indiferent de tehnică sau lipici, duce la distrugerea unghiei naturale). Dacă folosiți lacuri de unghii, preferați pe cele cumpărate de la magazinele mari, pentru a evita utilizarea lacurilor contrafăcute.
Epilare
Nu vă epilați cu ceară refolosită, cu lama altcuiva sau cu mașinuța electrică împrumutată. Nu vă epilați pe față. Dacă vă jenează părul axilar sau pubian, folosiți cremă specială pentru epilat sau eventual lama de ras. Zonele date sunt sensibile și se suprainfectează ușor dacă smulgeți părul cu ceară sau mașinuță electrică.
Dacă vă deranjează părul de pe picioare, puteți folosi ceara "la rece", (ceara caldă sau fierbinte duc în timp la deteriorarea pielii și apariția varicelor), mașina electrică de epilat sau lama de ras cu condiția să vă aparțină. Dacă constatați că părul de pe corp se îndesește și se îngroașă sau vă apare păr pe față, apelați dermatolog sau la endocrinolog. Nu se recomandă epilarea feței (bărbii sau mustăților) la femeie. Smulgerea pufului cu ceară sau pensetă duce la îngroșarea și îndesirea lui. Dacă începeți să aveți păr pe față, duceți-vă la dermatolog sau endocrinolog, înseamnă că faceți o boală numita hirsutism.
Plecați la medic
Duceți-vă dermatolog când aveți probleme cu pielea. Nu cosmeticianul tratează petele roșii, maro sau albe, mâncărimea pielii, bubițele de pe spate sau de pe față.
Nu vă lăsați amăgit de reclamele de la televizor, din reviste sau din ziare. Nu toate produsele cosmetice sunt bune, nu toate produsele cosmetice: farduri, rujuri, creme , demachiante, săpunuri, lapte de corp, spume de bărbierit, loțiuni după bărbierit sau după epilat, creme de epilat, etc. sunt făcute ținând cont de normele igienico - sanitare, unele sunt alergice, iritante sau chiar otrăvitoare.