Chiar dacă alergi doar din când în când sau dacă esti un sprinter dedicat, este uşor să faci unele greşeli care pot duce la accidentări. Alergatul este un sport accesibil oricui, atât financiar cât şi din punct de vedere al dificultăţii.
Alergatul previne obezitatea, diabetul, hipertensiunea şi bolile de inimă. De asemenea, ajută la sănătatea mintală atunci când se ard între 450 şi 1.400 de calorii pe oră. Doar 30 de minute de alergat, timp de trei zile pe săptămână, speranţa de viaţă creşte cu şase ani.
Deşi alergatul este unul dintre cele mai intuitive sporturi care se poate face, practicanţii lui se pot accidenta grav dacă nu respectă anumite reguli. Cercetătorii de la Universitatea Princeton din SUA au făcut o listă cu cele mai comune 10 greşeli pe care le fac cei care aleargă. Prima greşeală este legată de încălţăminte. Pantofii foarte uzaţi sau cei care nu sunt măsura potrivită pot duce la apariţia problemelor la tălpi, glezne sau la genunchi.
De aceea, este recomandat ca încălţămintea să fie schimbată la fiecare 250 de kilometri. Mai mult, este recomandat ca un om să aibă două perechi de încălţăminte pe care să le alterneze. O altă greşeală foarte comună este extenuarea. Mulţi oameni aleg să alerge doar la sfârşit de săptămână. Asta nu ar fi o problemă, dacă ei nu ar alege să alerge în două zile cât pentru toată săptămâna.
Fără încălzire, înainte de a alerga, pot apărea tendinitele
Este recomandat ca alergatul să se înceapă uşor. Este de preferat să se alerge pe o distanţă de un kilometru şi apoi să se meargă 500 de metri şi să se reia ciclul. Cei care alergă prea repede pot dezvolta probleme la nivelul muşchilor cum sunt tendinitele.
Al treilea lucru, pe care cei care aleargă uită să-l facă, este stretchingul. Mai bine zis, ei nu se încălzesc înainte de a începe exerciţiul propriu-zis. Este important ca înainte de alergat să se facă o încălzire uşoară, fără să se exagereze şi fără să se obosească organismul.
Mulţi dintre cei care aleargă, atunci când au o durere o ignoră şi continuă fără să consulte un medic. Astfel, ajungem la a patra greşeală. Este bine ca atunci când apare o durere, sprinterul să meargă cât mai repede la un consult.
De multe ori, chiar şi introducerea în pantofi a unor branţuri speciale poate face ca anumite dureri să dispară pentru totdeauna. Pe de altă parte, dacă se continuă fără să se apeleze la medic se poate ajunge la probleme grave, cum sunt despicăturile de la nivelul fluierului piciorului.
O altă problemă este aceea că cei care aleargă au o mişcare continuă. În mod ideal, ei ar trebui să alterneze reprizele de jogging cu cele din alte sporturi. Astfel, corpul poate să se recupereze după solicitarea musculară. În plus, în acest fel se lucrează şi alte grupe de muşchi. Cel mai bine este ca alergatul să fie alternat cu mersul pe bicicletă, cu înotul sau cu exerciţiile de stepper.
Alergarea pe asfalt poate afecta genunchii
De asemenea, este bine ca în timpul alergatului să se varieze viteza. Specialiştii recomandă să se crească intensitatea din când în când şi apoi să se revină la un ritm mai încet. Pe lângă faptul că se elimină monotonia, este şi bine pentru inimă.
Pentru ca inima să beneficieze cel mai mult de rezultatele alergatului, este recomandat să se alerge cu o viteză ridicată. A şaptea greşeală este aceea că se aleargă foarte mult pe asfalt şi ciment. Acest lucru are efecte negative asupra genunchilor.
Cel mai bine este să se folosească ca suprafaţă de alergare pământul sau zgura. Aceste suprafeţe elimină tensiunea care apare la nivelul articulaţiilor piciorului. Pentru ca alergatul să dea rezultate, cel care îl practică trebuie să fie atraşi de acest sport.
Dacă cineva nu este atras de această formă de mişcare, mai bine îşi îndreaptă atenţia spre alt sport. A noua recomandare, pe care cercetătorii o oferă, este aceea de a nu da muzica foarte tare în căşti, când se aleargă.
Dacă muzica nu este dată tare, atunci cei care aleargă pot auzi dacă o maşină îi claxonează, pot auzi dacă cineva strigă după ajutor sau dacă cineva îi avertizează asupra unor pericole. Mai mult, atunci când se aleargă la apus sau la răsărit este bine să se folosească o vestă reflectorizantă.
Ultima greşeală, pe care cei care aleargă o pot face, este aceea că nu se face o hidratare suficientă. Este foarte important să se bea lichide pentru a se înlocui apa care se pierde prin transpiraţie. Având în vedere că prin transpiraţie se pierde mult sodiu, este recomandat ca hidratarea să nu se facă cu apă, ci cu anumite băuturi special concepute pentru hidratarea sportivilor. Aceste băuturi nu trebui confundate cu cafeaua, sucul sau băuturile, gen cola, care sunt de fapt diuretice şi accentuează pierderea de apă a organismului.