O metoda ideala de slabit ar fi una rapida si daca se poate fara efort. Diverse firme si reviste vorbesc deja despre astfel de metode, insa oamenii nu sunt avertizati si de riscurile pe care le au aceste regimuri de slabit rapide. Mai mult, nu este asigurata si mentinerea greutatii si dupa folosirea unei metode rapide de slabit cu rezultate pozitive multe persoane revin apoi la greutatea initiala si din nou este nevoie de un regim de slabit.

Tesutul adipos se distribuie la inceput in anumite zone, ca mai apoi, odata cu cresterea si mai mult in greutate, acesta sa se dispuna generalizat. Cand incepem sa slabim insa, arderile de grasimi nu se fac de pretutindeni din organism, ci anumite zone ale corpului au « afinitate » mai mare pentru topirea depozitelor de grasime. Cel mai greu dispare grasimea de pe coapse si cea din jurul taliei.

Printre alte mecanisme (determinismul genetic, stresul, graviditatea etc.) raspunzator pentru greutatea unei persoane este hipotalamusul (o formatiune nervoasa situata la nivelul capului). Aceasta formatiune contine centrii foamei si ai satietatii, deci hipotalamusul va controla cantitatea de mancare ingerata, pofta pentru alimente si totodata si numarul meselor pe zi ale unei persoane. Insa hipotalamusul mai are o funcie: retine greutatea unei persoane, mai ales daca acea greutate o are de ceva timp.

Un exemplu clar in aceasta privinta sunt cei care au stat ani buni in lagare. Cand s-au intors in tarile lor, acesti oameni au fost hraniti bine si intr-un an au ajuns la greutatea unui om normal. Insa imediat au slabit si foarte greu (sau chiar deloc) acesti oameni si-au pastrat greutatea normala. De ce ? Pentru ca hipotalamusul are aceasta capacitate de a « retine » greutatea unui om. Atunci ce e de facut ? Slabirea progresiva « inseala memoria hipotalamusului ».

Pentru a slabi corect, pe langa un regim alimentar sarac in grasimi, glucide si bogat in vitamine, trebuie asociat si un program de exercitii fizice si, daca este nevoie, o terapie pentru reeducarea comportamentului alimentar.

O metoda de slabit rapida determina din partea organismului o reactie negativa si chiar poate reprezenta un factor de stres pentru organism.

Cel mai grav regim de slabit este cel care se face prin infometare. Energia de care va avea nevoie organismul va fi procurata, pe de o parte, din topirea depozitelor adipoase. Insa vor fi « topite » si masele proteice, adica cele musculare si consumate glucidele. In aceasta situatie este afectat ficatul, el fiind raspunzator de multe procese metabolice.

Mai mult, prin malnutritie se produc si devitaminizari, anemieri si o serie larga de dezechilibre care in mod cert vor conduce, mai devreme sau mai tarziu, la aparitia unor boli deloc usor de tratat( afectiuni hepatice, renale, cardiace, neurologice, psihiatrice, cancere etc.).

Si alte regimuri de slabit rapide au aceleasi efecte ca infometarea, pentru ca au la baza ingurgitarea unor alimente cu valoare nutritionala cat mai apropiata de zero. Pentru ca slabirea se produce in mod rapid, organismul nu are timpul necesar pentru a se adapta. Grav este ca aceste regimuri nu sunt asociate cu consumul de suplimente alimentare si vitamine, care ar asigura necesarul zilnic de proteine si vitamine ale organismului fara a diminua insa oxidarea grasimilor.

Nu de putine ori am auzit ca vitaminele ingrasa. Nimic mai fals. Vitaminele nu ingrasa, din contra, prin efectele pe care le au, ajuta la accelerarea arderilor grasimilor. Cresc pofta de mancare ? Iarasi fals, ele au tendinta de a reechilibra organismul, de aceea au si tendinta de a corecta nevoile mari ale organismului dobandite in urma unui regim drastic.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment