Fata ne este agresata zilnic de praf, de frig sau caldura, de transpiratie si noxe toxice, de razele prea puternice ale soarelui vara, microbi etc. Toate acestea atrag dupa ele probleme ale tenului, printre care porii dilatati si punctele negre care sunt printre cele mai greu de tratat afectiuni ale tenului.

Cum apar?
Glandele sebacee din piele secreta sebum. Cele mai secretante glande se afla la nivelul zonei T, motiv pentru care aici vor aparea cele mai multe probleme. Sebumul se acumuleaza la nivelul porilor si ii dilata. Mai tarziu, mai ales in lipsa unei curatari zilnice a tenului, grasimea acumulata la nivelul porilor oxideaza si capata o culoare inchisa, formandu-se astfel punctele negre.

La pubertate, atunci cand glandele sebacee au o activitate crescuta si secretia lor este mai intensa, punctele negre se maresc si formeaza acele comedoane extrem de inestetice. Riscul acestor puncte negre, indiferent de marime, este de a se infecta si pot distruge aspectul general al tenului.

Cum scapam de ele?
Tratarea porilor dilatati si a punctelor negre se dovedeste de multe ori ca fiind dificila si necesitand multa rabdare. Ati incercat numeroase tratamente, masti faciale, saloane de cosmetica, iar ele tot nu dispar. Din pacate acestea apar mereu daca nu exista un “ritual” zilnic de curatare profunda si delicata a pielii, caci glandele sebacee vor secreta mereu acel sebum care risca sa dilate si sa umple porii.

Ce e de facut?
Odata aparute nu le puteti lasa sa existe pur si simplu caci sunt extrem de inestetice si devin tot mai numeroase pe zi ce trece. Prin urmare ceva trebuie facut. Am sa expun mai jos cateva metode care s-au dovedit statistic a fi utile, insa ele nu dau rezultate pe orice ten. Puteti combina mai multe dintre ele, important este sa aveti rabdare si sa nu va agresati tenul.

Primul pas pe care trebuie sa il faceti atunci cand incepeti curatarea tenului si scoaterea punctelor negre il reprezinta o baie cu aburi fierbinti pentru fata. Fierbeti apa cu musetel (are efecte antiseptice) si puneti-va deasupra recipientului cu un prosop in cap. Astfel aburii va vor inmuia tenul si vor deschide porii, asa incat scoaterea punctelor negre va fi mai usoara.

Apoi, fie stoarceti porii (eventual pe cei mai mari dupa o curatire stricta a mainilor si unghiilor), fie inrolati pe aratator un tifon cu care frecati tenul acolo unde este nevoie. Nu trebuie sa frecati excesiv, caci pielea fetei este foarte sensibilia si riscati sa va produceti singure rani care nu numai ca vor arata ca zone rosiatice, dar vor prinde si crusta, ceea ce e destul de inestetic. Pentru un efect abraziv mai bun puteti freca tenul si cu malai.

De asemenea se poate prepara acasa o masca din cateva lamai (doua- trei), trei albusuri batute spuma si 100 ml alcool de 70 de grade. Toate ingredientele se amesteca si lotiunea rezultata se aplica pe fata zilnic. Puteti pastra lotiunea in sticle bine inchise la loc racoros si intunecos, dar aveti grija sa nu o pastrati mai mult de o saptamana. Cantitatea de alcool folosita nu trebuie sa fie prea mare caci usuca tenul. Acest tratament nu trebuie aplicat mai des decat o data pe saptamana. La final, pentru inchiderea porilor, folositi o masca din lamaie si iaurt.

Gelurile abrazive, mastile pe baza de argila alba sau lotiunile tonice sunt totodata extrem de benefice in combaterea acestor probleme.

Tratamentele faciale ce constau in aplicarea direct pe fata a unor fructe si legume proaspete sau preparate ale acestora (sucuri, decocturi etc.) se pot dovedi foarte utile. De exemplu, puteti folosi:
Lotiunile cu suc de castraveti. Pentru prepararea lor aveti nevoie de cativa castraveti mari si alcool rafinat. Castravetii se curata de coaja si se storc bine, dupa care sucul obtinut este filtrat printr-o sita sau tifon si se adauga la urma alcoolul (200-250 ml). Lotiunea se lasa o zi in repaus si se depune un sediment. Acesta nu se foloseste, se preia doar sucul. Se pastreaza lotiune finala in sticle bine inchise la loc racoros si ferite de soare. Puteti aplica in fiecare seara aceasta lotiune, dupa o curatare atenta si blanda a tenului.

In cazul in care tenul nu este uscat mai puteti apela la un masaj delicat al tenului cu suc de lamaie proaspat inainte de culcare, fara sa va clatiti. Solutia cu pricina va avea timp toata noaptea sa actioneze. Dimineata clatiti fata cu apa rece din abundenta.

Un alt tratament bazat pe sucul de lamaie se dovedeste a fi foarte bun. Se amesteca o lingura de suc de lamaie cu o lingurita de lapte crud. In farmacii se gasesc de ceva vreme produse cosmetice cu rol abraziv care inchid porii si elimina punctele negre. Plasturii pentru inlaturarea punctelor s-au dovedit a fi eficienti dupa mai multe aplicari.

Cremele cu AHA si BHA inchid porii si previn reaparitia punctelor negre. Aplicate strict in zonele cu probleme si asociate cu o crema hidratanta (care sa fie “non- oil”) aceste creme dau rezultate foarte bune. Este bine sa verificati compozitia fiecarui produs pe care il cumparati ca sa nu contina substante comedogene.

Daca tratamentele de acasa nu dau rezultate, puteti merge la un salon de cosmetica unde lunar sa faceti un tratament pentru punctele negre si porii dilatati. In cazul in care problemele tenului se complica, apar si zone rosii ori inflamatii (cosuri), este bine sa apelati la sfaturile unui medic dermatolog. Acesta, in functie de tenul vostru, va va prescrie individualizat lotiunile de care aveti nevoie.

Microdermoabraziunea
Ca metode moderne de a lupta impotriva problemelor tenului (riduri, pete, pistrui, culoare terna, puncte negre, pori dilatati) putem vorbi despre peeling, mai exact despre microdermoabraziune (MDA). Aceasta metoda utilizeaza cristale de oxid de aluminiu sau alte substante abrazive, de cele mai multe ori asociate cu vacuum (presiune negativa).

Prin aceasta presiune negativa (controlata electronic) cristalele sunt puse in miscare si lovesc epidermul, realizand o ablatie partiala a acesuia, superficiala. In acest mod nu se produce o rana adevarata, dar mimeaza una in ceea ce priveste reactia organismului.

Iata ce se intampla: imediat sub epiderm se produc modificari vasculare dramatice (datorita vacuumului), iar la nivelul celulelor epidermice se porduce stimularea genelor raspunzatoare de regenerarea cutanata (prin actiunea abraziva a microcristalelor) mimand procesele de vindecare a unei rani.

Tot in urma MDA s-a observat si aplatizarea crestelor papilare si reducerea ridurilor, ingrosarea tenului, pierderea pigmentarilor (tenul capata o culoare placuta, nu mai e pamantiu sau cu pete), recapatarea elasticitatii si tonusului dermic, reducerea cantitatii de sebum secretate.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment