Pistruii reprezintă nişte pete cafenii cu diametrul de până la cîţiva milimetri, care apar pe regiunile descoperite ale corpului - faţă, umeri, braţe. Ele apar mai ales la persoanele cu păr roşcat sau blond, cu piele fină, subţire şi se localizează pe pomeţi, nas, umeri, spate.
Pistruii - pete cafenii
În urma expunerii pielii la soare, razele ultraviolete pătrund până la dermă şi atacă celulele de melanină, care sunt responsabile de culoarea pielii. Fiind afectate, celulele se adună în grupuri şi formează pistruii.

Înlăturarea pistruilor este un proces îndelungat, deoarece pigmentul se concentrează în cele mai, adînci straturi ale epidermei. Dacă aţi hotărît să scăpaţi de pistrui, ar fi bine să consultaţi un cosmetolog şi împreună să aţegeţi procedura de înlăturare.

Tratarea pistruilor este necesar de început primăvara devreme, pînă la intensificarea culorii lor. La început, se vor folosi substanţe cu o acţiune mai slabă, căci dacă veţi folosi substanţe puternice, cu timpul, pielea nu va mai reacţiona la tratament, astfel pistruii rămănînd până la bătrâneţe.

Persoanelor predispuse spre apariţia pistruilor li se recomandă de a folosi în hrană vitamina C (acid ascorbinic) şi vitamina PP (acid nicotinic).

Dimineaţa, nu vă veţi spăla pe fată cu apă. Este îndeajuns de a vă împrospăta cu un disc de vată muiat într-o soluţie din apă distilată şi acid de lămîie de 2-3% (2-3 g de acid la jumătate de pahar de apă). După curăţarea feţei, veţi aplica măşti înălbitoare. În condiţii de casă, puteţi pregăti măşti din castraveţi proaspeţi.

Şerveţelele muiate în suc de castraveţi se aplică pe zonele unde sunt localizaţi pistruii şi se menţin 10 minute. După care şerveţelele se udă şi se aplică din nou pe 10 minute. Această procedură se mai repetă încă o dată, astfel, ca durata măştii să fie de 30 minute.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment