Se întâmplă ca unii oameni să nu facă nici un fel de mişcare fizică şi să arate extraordinar. Pe de altă parte, sunt oameni care sunt mai plinuţi, îşi dau toată silinţa să slăbească şi parcă se îngraşă şi mai mult. Toate acestea ţin de abilitatea organismului de a îndeplini anumite sarcini fizice. Mai mult, abilitatea de a face mişcare ţine de forma corpului nostru. În funcţie de forma corpului, trebuie făcute anumite exerciţii care dau randament maxim.

Trebuie specificat că femeile au alte forme ale corpului faţă de bărbaţi şi, de aceea, există categorii diferite pentru ambele sexe. Bărbaţii pot fi ectomorfi, endomorfi sau mezomorfi. Bărbaţii ectomorfi au un corp bine proporţionat, sunt slabi şi nu au probleme cu kilogramele în plus. Ei pot face sport de performanţă şi pot alerga pe distanţe lungi fără probleme.

Cu toate că organismul poate face efort, bărbatul ectomorf are probleme în a-şi modela corpul. De aceea, el trebuie să evite exerciţiile fizice ce durează mult. În loc să facă exerciţii de slabă intensitate pe o perioadă lungă de timp, mai bine apelează la exerciţii intense care nu ţin mai mult de 90 de secunde şi care trebuie să fie urmate de alte 90 de secunde de pauză.

De exemplu, este recomandat un sprint scurt de urcare a unui deal în locul unei sesiuni de jogging. De asemenea, pentru aceşti bărbaţi este recomandat mersul pe bicicletă pe munte, unde terenul dificil se combină cu cel accesibil. Dacă se optează pentru mersul la sală, este recomandat să se facă cel puţin trei antrenamente pe săptămână. Dacă se urmează un program de exerciţii intens, muşchii vor creşte în dimensiuni şi se vor stria, susţin specialiştii.

Un alt tip de bărbat este cel endomorf. Acest tip este predispus la îngrăşare. Aceşti bărbaţi sunt masivi şi au foarte multă forţă. De aceea, ei sunt predispuşi spre sporturi de contact, cum este rugby-ul. Pentru un corp bine făcut, un endomorf trebuie să alerge foarte mult, să facă pauze scurte între sesiunile de alergare şi să meargă cu bicicleta pe distanţe mari.

În cazul în care merge la sală, un endomorf nu trebuie să folosească greutăţi mari. Un astfel de om trebuie să aleagă greutăţi uşoare, dar să facă mai multe repetări pentru o definire musculară corectă. Endomorful trebuie să aibă ca obiectiv creşterea metabolismului şi astfel scăderea intervalului de timp în care corpul arde caloriile.

Mezomorfii au o formă a corpului ideală. Ei sunt construiţi cu un corp atletic, îşi formează repede muşchii şi slăbesc la fel de repede. Pentru a-şi forma un corp de invidiat, aceştia ar trebui să abordeze o gamă largă de exerciţii. Ei trebuie să facă atât exerciţii de tip cardio, cât şi exerciţii la sală şi sporturi de echipă. În acelaşi timp, mezomorful trebuie să combine exerciţiile cu greutăţi mari cu exerciţii cu greutăţi mici pentru un randament maxim.

În ceea ce priveşte femeile, acestea se împart în femei cu corp în formă de măr, de pară, de clepsidră şi de tub. Femeia pară are umerii înguşti, dar are şolduri şi coapse masive. Deşi astfel de femei sunt tentate să meargă mult pe bicicletă pentru a micşora stratul adipos din zona inferioară a corpului, trebuie ştiut că acest lucru nu are efectul aşteptat. Din contră, pentru aceste femei mersul pe bicicletă poate însemna amplificarea formelor.

Aceste femei trebuie să facă exerciţii pentru partea superioară a corpului, pentru a compensa. Mai mult, pentru un efect maxim este recomandat să se facă tenis de câmp, care ajută la alungirea fibrelor musculare din zona coapselor. Alungirea acestor fibre înseamnă scăderea mărimii acestor zone.

Femeia măr este femeia cu un bust generos, cu un strat adipos mare pe abdomen, dar cu picioare subţiri. Aceste femei trebuie să facă sporturi de echipă, multe exerciţii cardio, ca alergatul şi mersul pe bicicletă şi tenis de câmp. Pe scurt, orice exerciţiu de ardere a grăsimii este recomandat, atât timp cât durează, cel puţin, 40 de minute. Femeia clepsidră are un bust generos, şolduri late şi o talie foarte mică. Acest tip de femeie este considerat ideal. Problema este că aceste femei au o predispoziţie spre acumularea rapidă a kilogramelor în plus.

De aceea, ele trebuie să facă multe exerciţii de tip cardio. Ele trebuie să alerge, să meargă pe bicicletă şi să înoate. Însă aceste exerciţii trebuie făcute de cel puţin trei ori pe săptămână, timp de 30-40 de minute. Dacă o astfel de femeie merge la sală, trebuie să evite exerciţiile cu greutăţi pentru partea inferioară şi cea superioară a corpului. Trebuie fortifiaţi muşchii spatelui. Ultima pe listă este femeia tub. Această femeie este din naştere foarte slabă. Însă multe dintre femeile de acest tip simt că nu au forme ale corpului foarte proeminente şi se simt complexate de acest lucru.

Această femeie trebuie să se ferească de exerciţiile cardio. Dacă femeia tub alege să facă astfel de exerciţii, ele trebuie să fie foarte intense şi de scurtă durată, asemenea exerciţiilor bărbatului ectomorf. Pentru un corp de invidiat, o astfel de femeie trebuie să meargă la sală de trei sau patru ori pe săptămână şi să facă exerciţii cu greutăţi mari. Sunt recomandate, mai ales, exerciţiile cu greutăţi mari pentru piept şi umeri.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment