Acidul hialuronic reprezintă o substanță ce face parte din familia glicozaminoglicanilor, întâlnită îndeosebi în cartilaje și în piele, unde ține laolaltă fibre de colagen și elastină. La nivelul articulațiilor, pe lângă rolul plastic de formare a colagenului, căruia îi conferă rezistență și flexibilitate, acidul hialuronic contribuie la secreția lichidului sinovial ce asigură lubrifierea componentelor articulației.

Cercetările au arătat că acidul hialuronic reprezintă un tratament eficient pentru artrita reumatoidă și oasteoartrită, îndeosebi sub formă injectabilă. Acidul hialuronic este prezent în toate țesuturile corpului și are funcții importante. Participă la transferul nutrienţilor către interiorul celulei și la transportul toxinelor de la celule, acolo unde nu există o vascularizație tisulară, de exemplu în cartilaj.

Fără o cantitate corespunzătoare de acid hialuronic, articulația devine fragilă și se deteriorează. Pe lângă faptul că menține articulațiile lubrifiate, acidul hialuronic ajută la reținerea apei și în alte țesuturi ale corpului. Se găsește în cantități mari în matricea extracelulară, acel spațiu dintre celulele corpului scăldat de lichidul extracelular. Acidul hiluronic reține apa la acest nivel și asigură hidratarea fibrelor de colagen și elastină. Acest lucru înseamnă articulații sănătoase, o piele mai fină și mai elastică.

Procedurile cosmetice cu acid hialuronic nu sunt permanente deoarece, acidul hialuronic este degradat și absorbit de organism. Din această cauză, tratamentele cu acid hialuronic durează între 6 și 9 luni, după care sunt necesare noi tratamente pentru a menține efectul obținut.

Tot mai multe produse cosmetice au printre ingrediente și acidul hialuronic, datorită efectelor sale de hidratare și netezire a pielii. Studii clinice au arătat ca acidul hialuronic ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor și la estomparea cicatricilor vechi sau noi. Produsele injectabile de umplere, pe baza de acid hialuronic, fac ridurile mai puțin vizibile, netezesc imperfecțiunile pielii produse de acnee sau alte leziuni. Acidul hialuronic conferă pielii volum, elasticitate și prospețime. Când este injectat în piele, acidul hialuronic atrage molecule de apă și hidratează porțiunea respectivă, micșorând ridurile.

Acidul hialuronic este utilizat în medicina estetică pentru:
- corectarea ridurilor;
- mărirea buzelor;
- corectarea liniilor de expresie (corectarea liniilor subțiri, superficiale din jurul ochilor, gurii și frunții);
- cute adânci;
- corectarea contururilor faciale (corectarea obrajilor și a bărbiei);
- mărirea volumului buzelor;

Efectul variază de la persoană la persoană. Rezultatele depind de factori ca vârsta persoanei, stilul de viață, structura pielii și gradul de perfecțiune cerut. Majoritatea pacienților au nevoie de un tratament adițional după un an de la prima administrare.

Acidul hialuronic, fiind o substanță naturală, este absorbit de organism în timp și din această cauză tratamentul trebuie repetat periodic pentru ca efectul să persiste.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment