Majoritatea femeilor cunosc faptul că trebuie să poarte sutien atunci când îmbracă o bluză transparentă sau când mărimea sânilor o cere. Cu toate acestea, circa 80% dintre femei nu știu să-și aleagă corect sutienul potrivit măsurii lor. Consecințele apar în timp și sunt vizibile: spate deformat și sâni lăsați.

Cel mai important rol al sutienului este de a susține sânul. În condițiile date, cupa trebuie să acopere aproape în întregime țesutul mamar care se întinde din dreptul axilei, înspre claviculă și încă 3 cm sub sânul propriu-zis. Din dorința de a dezvălui un decolteu cât mai generos, multe femei nu-și acoperă nici măcar 70% din sân. În acest caz, sutienul își pierde menirea, transformându-se doar într-un obiect de ordin estetic.

Însă totul depinde de mărimea sânilor. În ceea ce privește femeile cu sănii mari, sutienele care nu oferă suport suficient sânului, pot cauza dureri de spate sau chiar pot duce la deformarea coloanei vertebrale. În acest fel, primii care suferă sunt umerii. Umerii preiau greutatea sânilor în cazul sutienului ineficient, iar consecințele se observă cu ochiul liber. În locurile unde presează breteaua, pot apărea semne adânci și în unele cazuri, chiar răni. După o perioadă de timp, se poate determina că umerii sunt aduși în față, iar coloana vertebrală începe să se deformeze.

Un alt factor, care ne spune că nu e bine purtarea unui sutien prea mic (dar nici renunțarea la el) este că ligamentele Cooper, care susțin țesutul mamar, se slăbește în timp. Ca consecință apare lăsarea sânilor. Lucrul dat este valabil și în cazul femeilor cu sănii foarte mici, care cred că legile gravitației nu se aplică și în cazul lor.

Sfaturi pentru achiziționarea sutienului
  • nu procurați sutienul fără să-l probați înainte. Faceți câteva mișcări cu el în cabina de probă și vedeți dacă vă simțiți confortabil în el. Sutienul nu trebuie să vă strângă, nu trebuie să vă ridice sănii prea mult, să nu fie prea larg, sau bretelele să vă jeneze;
  • sânul trebuie să fie în mare măsură acoperit de cupă pentru o susținere adecvată. Dacă banda stă ridicată la spate, înseamnă că sutienul este prea larg. Alegeți unul care are o circumferință mai mică;
  • nu toate modelele se potrivesc tuturor formelor de sâni. Femeile care au sănii mici pot purta orice sutien, pe când cele care au sănii mari trebuie să cunoască că nu orice li se potrivește. Ele trebuie să uite de sutienele cu jumătate de cupă, fără întărituri sau cu bretele subțiri.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment