Profesorul Christoph M. Bamberger, directorul Centrului de Medicină Preventivă din Hamburg, Germania, este autorul cărţii "Cum să trăim mult şi bine".

Iată câteva răspunsuri la întrebările jurnaliştilor în timpul lansării noii sale lucrări:
- De la ce vârstă suntem "bătrâni"?
- Procesul de îmbătrânire începe după vârsta de 30 de ani. Dacă până atunci dispunem de un program intern de prevenţie şi antiîmbătrânire, după această vârstă totul se modifică. Ne refacem mai greu după nopţile nedormite, cearcănele dispar mai lent, apar primele riduri, nu mai avem aceeaşi energie când facem sport.

După 45 de ani, creşte şi riscul apariţiei unor boli. La femei, îmbătrânirea celulară este mai accentuată între 40 şi 50 de ani, iar la bărbaţi între 50 şi 60 de ani.

- Zestrea noastră genetică influenţează îmbătrânirea şi apariţia anumitor boli?
- Părerile sunt încă împărţite în ceea ce priveşte tema îmbătrânirii. Nu pot da un procentaj exact al contribuţiei genetice, însă, în ultimii ani, acesta a fost corectat şi micşorat, situîndu-se în prezent între 20 şi 40%.

Se pare că există o diferenţă între a îmbătrâni şi a îmbătrâni foarte mult. Oricine poate ajunge la 80 de ani dacă aplică metode de prevenţie. Pentru a atinge vârsta de 120 de ani, trebuie să ai gene bune. Cred însă că a trăi până la 100 de ani va fi o regulă în 50 de ani, dacă nu se va întâmpla ceva grav cu această planetă.

- Ce speranţe avem pentru a trăi mult şi bine?
- În primul rând, trebuie să fim responsabili pentru corpul nostru. Ştiu că nu suntem învăţaţi să mergem la medic decât când suntem bolnavi. În Germania există în prezent o schimbare de paradigmă de la medicina curativă către medicina preventivă.

Prevenţia este medicina secolului XXI. Asta presupune că trebuie să mergem la medic pentru a face nişte analize preventive. Însă trebuie să ne schimbăm şi stilul de viaţă. Apoi, trebuie să acordăm o mai mare atenţie alimentaţiei. Ideal ar fi să luăm exemplul cretanilor, care asimilează puţine calorii, fără a avea sentimentul că ţin permanent cură. Dietele trebuie să se afle pe locul doi în alimentaţie.

Sportul nu trebuie să lipsească de pe agenda noastră zilnică. Alergarea, înotul, mersul cu bicicleta şi plimbarea în ritm susţinut sunt numai câteva recomandări ale autorului de care trebuie să ţinem cont. Printre factorii care pot încetini procesul de îmbătrânire se mai numără un somn suficient, suplimentele şi tratamentele hormonale. (După Săptămâna)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment