Aproximativ 70-90% din femeile însărcinate prezintă vergeturi în timpul celor nouă luni de graviditate. Întinderea constantă a abdomenului, în lunile a patra şi a şaptea de sarcină, ca rezultat al câştigului în greutate, coincide în cele mai multe cazuri cu apariţia vergeturilor. Însă femeile gravide nu sunt singurele supuse riscului apariţiei vergeturilor.

Adolescenţii, care trec printr-o perioadă bruscă de creştere, precum şi atleţii, în special cei axaţi pe creşterea masei musculare, au şi ei astfel de probleme. La fel şi persoanele care pierd sau acumulează brusc kilograme suplimentare.

Ce putem face?
Odată apărute, vergeturile nu mai dispar niciodată în întregime, deoarece pielea nu îşi mai poate recăpăta complet elasticitatea. În această situaţie, secretul constă în încercarea estompării aspectului lor prin diverse intervenţii chirurgicale sau „mascări" cosmetice.

Cu cât se începe mai devreme tratarea vergeturilor, cu atât mai eficient va fi rezultatul final, deoarece sunt mult mai uşor de îndepărtat atunci când abia au apărut şi au o culoare roşiatică. Atunci când devin tot mai albicioase, tratamentul este mai dificil şi cu puţine şanse de reuşită.

Masajul se face cu ajutorul unei perii sau al unor mănuşi speciale, pentru îmbunătăţirea circulaţiei sangvine în zona respectivă. Aplicaţi zilnic cremă bogată în vitaminele A, C şi E în zona cu vergeturi şi masaţi pentru a menţine supleţea pielii. Dacă loţiunile sunt folosite discontinuu, efectul este pierdut.

Alimentele bogate în zinc (nucile şi peştele), cele cu aport de vitamine A, C şi D, cum sunt citricele şi morcovii, precum şi cele care asigură necesarul de proteine (ouăle) îmbunătăţesc aspectul pielii şi previn apariţia neplăcutelor vergeturi. De asemenea, este indicat să beţi între opt şi 10 pahare de apă pe zi. Apa vă va face pielea mai mătăsoasă şi suplă. Reduceţi aportul de ceai, cafea sau sucuri acidulate.

Operaţiile cu laser sau peelingul sunt şi ele indicate pentru tratarea vergeturilor, în special a acelora roşiatice-maronii, abia apărute. Pentru îndepărtarea celor deschise la culoare este nevoie de mai multe şedinţe de tratament cu laser.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment