Fiecare femeie îşi doreşte să aibă mâini frumoase, îngrijite, fără pete de bătrâneţe sau iritaţii. Însă trecerea timpului, factorii climatici, alimentaţia şi activităţile zilnice îşi pun amprenta pe aspectul general al mâinilor.

Pielea uscată şi iritată a mâinilor este în principal rezultatul folosirii unor chimicale, a înălbitorilor sau a produselor nepotrivite de îngrijire a pielii. Cercetările recente realizate de medicii dermatologi au arătat că un rol important în apariţia unor probleme ale pielii precum iritaţiile, mâinile uscate sau petele maronii îl au şi dieta zilnică, vârsta, nivelul de stres şi igiena personală. Pentru stabilirea unui tratament corespunzător pentru mâinile uscate şi iritate, trebuie în primul rând să se stabilească motivul apariţiei afecţiunii.

Produsele cu pH neutru, preferate
Astfel, dermatologii ne sfătuiesc să ne protejăm mâinile cu mănuşi atunci când folosim produse chimice care pot ataca pielea, să înlocuim săpunul cu produse de curăţat cu pH-ul neutru, să ne spălăm pe mâini cu apă călduţă. Pentru tratarea zonelor cu iritaţii de pe mâini, dermatologii ne sfătuiesc să folosim un unguent cu calamină, deoarece are un efect răcoritor şi calmant.

De asemenea, cremele cu hidrocortizon şi cele cu aloe vera reprezintă o soluţie pentru tratarea iritaţiilor. Acestea se aplică de două ori pe zi, rezultatele fiind vizibile în decurs de o săptămână. Pentru tratarea petelor maronii care strică aspectul mâinilor după o anumită vârstă sunt necesare diverse măşti pe bază de acizi glicolic şi salicilic, deoarece acestea au efect de peeling.

În cazul în care petele maronii persistă, puteţi apela la medicul dermatolog pentru realizarea unei operaţiuni de îndepărtare a acestora cu ajutorul unui aparat cu laser. Pentru mâini frumoase, cu o bună circulaţie a sângelui este indicat să le masaţi de două-trei ori pe zi. Masajul se face prin frecare, timp de două minute, aşa cum se procedează în timpul spălării pe mâini. Pentru dezmorţirea încheieturilor, strângeţi pumnii, apoi îi desfaceţi lent. Mişcarea se repetă de trei-şase ori.

Tratamente pentru înfrumuseţarea mâinilor
1 Cremă de casă împotriva efectelor detergenţilor - 50 g lanolină, 10 g vaselină, 5 g ceară, 5 picături de propolis sau de lămâie şi 10 picături de ulei de măsline. Toate ingredientele se amestecă pe o baie de abur. Dacă folosiţi lămâie, aceasta se adaugă doar când crema se îndepărtează de la sursa de abur.

2 Mască de mâini cu morcovi – se rade un morcov pe răzătoarea mică. În două linguri de morcov ras se adaugă două linguri de smântână şi o linguriţă de ulei de migdale sau de măsline. Masca se aplică pe mâinile curate. Înfăşuraţi apoi mâinile într-un prosop de hârtie. După 40 de minute, masca se îndepărtează cu apă călduţă sau cu ceai de gălbenele.

3 Tratament cu amidon - ingrediente: un cartof fiert, două linguriţe de smântână şi una de ulei de măsline. Se procedează ca în exemplul precedent. Efectul acestor măşti va fi şi mai bun dacă, înainte de aplicare, mâinile vor fi masate cu apă caldă trei-patru minute.

4 Pentru palme umede, se poate face masaj zilnic cu suc de lămâie şi alcool, în părţi egale.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment