Pistruii apar în copilărie, se înmulţesc în timpul verii şi în unele cazuri dispar iarna. După 40-45 de ani dispar de tot, dar de ce să aştepţi? Pistruii au farmecul lor, însă dacă nu te încântă aerul ştrengăresc pe care ti-l oferă şi vrei să ai o piele "de porţelan", află cum poţi scăpa de ei.
Pistruii - ce te faci cu ei?
Dacă nu vrei să ai pielea "îmbogăţită" cu picăţelele aurii, primul şi cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci este să eviţi expunerea la soare sau la solar cât de mult posibil şi să te dai cu crema cu filtru UV. Astfel, corpul tău nu va mai fi nevoit să producă un surplus de melanină, iar pistruii nu vor mai apărea. Dezavantajul este că, fără pistrui, nu te vei putea bucura de frumuseţea bronzului.

Din moment ce melanină se acumulează în stratul superior al epidermei, poţi lua în considerare peeling-ul şi scrub-ul facial sau corporal.

- Remedii chimice: soluţiile chimice care te ajută să scapi de pistrui implică şi riscul apariţiei iritaţiilor. In saloanele de frumuseţe poţi beneficia de tratamente cu hidro-chinină, acid kojic şi alfa hidr-oxizi. Acest gen de peeling îţi asigură o exfoliere impecabilă şi stimulează înnoirea celulelor epidermei.

Astfel, pistruii sau petele pielii vor fi mai puţin vizibile. Dacă te-ai decis să optezi pentru una dintre aceste soluţii, va trebui să te dai cu crema de protecţie solară de mai multe ori pe zi. Tratamentele chimice afectează numai stratul superior al pielii, însă dacă nu te protejezi împotriva radiaţiilor solare, straturile profunde ale epidermei vor produce mai multă melanină, iar rezultatul - pistrui mai mulţi şi mai intens coloraţi.

- Remedii naturiste: curăţă-ţi tenul cu lapte acru. Acidul lactic va avea un efect foarte gentil de exfoliere, fără să-ţi irite sau să-ţi usuce pielea. Zeama de lămâie este unul dintre cele mai folosite şi mai eficiente remedii împotriva pistruilor. Nu este cazul să-ţi freci faţa cu o felie de lămâie.

Tamponează-ţi pielea uşor cu sucul provenit dintr-o jumătate de lămâie stoarsă. Măştile pe bază de caise şi castraveţi decolorează pistruii dacă le aplici în ziua în care aceştia au apărut.

Dacă ai tenul gras, poţi să te dai mai întâi cu puţină zeamă de lămâie, să ştergi surplusul cu un şerveţel şi apoi să aplici o mască de smântână pe care o ţii 10 minute. Chiar şi în cazul pistruilor, alimentaţia joacă un rol semnificativ.

Consumă alimente bogate în vitamina C, iar pielea va deveni mai puţin sensibilă la soare. însă dacă nu îţi plac citricele, poţi compensa acest lucru luând vitamina C sub forma medicamentoasă.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment