N-ar fi grozav sa arati mai tanara, sa ai mai multa energie si sa traiesti pana la 100 de ani, dar fara sa-ti dedici tot timpul acestui scop? In atingerea lui sta insusi secretul vietii...

1 - Purifica-ti organismul
Chiar ai nevoie de atata cafea si tutun? Sigur, nu trebuie sa renunti la toate lucrurile care iti fac placere, insa, din cand in cand, o detoxificare a organismului merita efortul. Aceasta iti va da mai multa energie, iti va ajuta digestia si te va face sa arati tanara mai mult timp.

O metoda simpla in acest sens este sa bei mai multa apa. Adeptii medicinei alternative ne recomanda sa bem zilnic doi-trei litri de apa. Informatii exacte despre o detoxificare eficienta a organismului afli in caseta din pagina alaturata. Vei vedea ca nu e greu deloc.

2 - Mananca bine
Redu cantitatea de grasimi si dulciuri si mananca cat mai multe legume si fructe. Renunta la unt in favoarea margarinei, inlocuieste carnea grasa cu cea slaba, vita cu puiul, porcul cu pestele, cafeaua cu ceaiul si bea cat mai putin alcool.

Ai auzit, desigur, cat de eficienta in lupta contra cancerului este consumarea, in fiecare zi, a cinci portii de fructe si legume proaspete. Asadar, in locul gustarilor zilnice consuma un pahar cu suc de fructe, cate doua feluri de legume la fiecare masa si cate doua fructe.

Mananca cat mai multe "super legume" (adica cele care s-au dovedit bune in lupta cu boala si imbatranirea organismului): broccoli, rosii, varza, spanac, varza de Bruxelles, ceapa, usturoi, morcovi, ardei gras, untisor si ciuperci. Carbohidratii din cartofi, paste fainoase si orez maresc cantitatea de serotonina ("hormonul fericirii"), dandu-ti energie si buna-dispozitie.

3 - Ia suplimente cu vitamine si minerale
Imbogateste-ti zilnic regimul alimentar luand suplimente cu multivitamine si multiminerale. Evita-le pe cele combinate si asigura-te ca au in compozitie numai produse naturale. Acolo unde apare vitamina E, de exemplu, verifica daca aceasta este naturala, respectiv d-alpha tocoferol (nu sintetica – dl-alpha tocoferol). La fel pentru suplimentele de calciu: citrat de calciu, nu carbonat de calciu.

In plus, incearca o doza zilnica de:
• Vitamina C. Alcoolul si aspirina ii pot scadea mult din eficacitate. In momente de stres, corpul are nevoie de o doza tripla de vitamina C, comparativ cu cea normala (60 mg).

• Coenzima Q10, ginseng siberian. Acestea iti sporesc energia si vitalitatea si combat semnele de imbatranire.

• Vitaminele B, inclusiv acidul folic, B6 si B12. O astfel de combinatie este buna mai ales pentru persoanele in ale caror familii au existat cazuri de boli de inima.

4 - Dormi bine noaptea
Durata ideala a somnului de noapte este de opt ore. Unii specialistii cred insa ca si un somn de numai sase ore ne-ar fi suficient. Ei ne recomanda sa mergem la culcare numai atunci cand ne este cu adevarat somn, fara sa tinem cont de ceas.

Daca timp de jumatate de ora nu reusesti sa adormi, muta-te in alta camera si gaseste-ti o preocupare monotona, de pilda un joc de puzzle – nu deschide televizorul si nici nu citi o carte interesanta. Mergi inapoi in pat numai cand ti-e somn. Sigur ca te vei simti obosita in acea zi, dar noaptea urmatoare vei dormi bustean.

Ca sa ai garantia unui somn odihnitor, ar trebui ca, periodic, sa aerisesti si sa bati salteaua, ca sa scapi de orice adancitura incomoda, sau sa o aspiri si sa o intorci pe partea cealalta. Cat despre plapuma si perne, innoieste-le si pe ele din cand in cand...

5 - Adapteaza-te la nou!
Nimic nu te face sa imbatranesti mai repede decat stagnarea, blocarea in rutina – mentala sau fizica.

Pe masura ce avanseaza in varsta, oamenii sunt din ce in ce mai preocupati de siguranta proprie, insa aceasta atitudine duce la inertie, decadere fizica, boala. Iata de ce, micile abateri de la rutina aduc marile diferente in comportament. De exemplu, cumpara un alt ziar, asculta un post de radio diferit, incearca sa-i intelegi pe cei mai tineri si aspiratiile lor – doar si tu ai fost ca ei! Faptul ca, zilnic, dai dovada de flexibilitate in tot ceea ce faci este benefic pentru sistemul tau nervos, fiindca obliga creierul sa faca noi asociatii.

De asemenea, este vital ca sa faci miscare periodic. Astfel iti demonstrezi tie si celor din jur ca vrei sa-ti pastrezi sanatatea, pofta de viata si hotararea de a combate trecerea anilor…

Exercitiul fizic si flexibilitatea comportamentala pot sa previna si instalarea osteoporozei – incearca yoga, pentru relaxare si imbunatatirea posturii, a respiratiei si siluetei. Iata un exercitiu de baza, extrem de usor: asezata pe spate, intinde bine mainile deasupra capului si incearca sa-ti "lungesti" picioarele cat poti de mult. Ramai asa timp de 11 secunde.

Incearca si tu!
Detoxificarea de o zi, numai cu sucuri, este un mod excelent de a oferi stomacului tau un ragaz binemeritat, pentru refacere.

Sucurile de fructe si legume contin bioflavonoide care ajuta digestia si grabesc absorbtia enzimelor – o sursa de energie si… tinerete. Desi sucurile naturale contin acizi naturali de fructe, prin digerare, acestia devin alcalini. In acest fel, se restabileste echilibrul pierdut in urma consumului de alimente bogate in proteine si grasimi, de produse cu aditivi alimentari sau dulciuri, care, se stie, produc hiperaciditate.

• Alege o data anume pentru aceasta actiune. Cu o saptamana inainte, redu drastic consumul de cafea, zahar, alcool (numai daca e cazul!), ceai negru, carne si mancaruri grase, marind in schimb portia de fructe si legume proaspete. In plus, goleste-ti dulapurile de biscuiti si dulciuri, care te-ar putea abate din drum...

• Fa-ti provizii de sucuri proaspete din comert (cauta-le pe cele cat mai putin prelucrate, fara adaos de zahar si cu termen de valabilitate cat mai scurt) sau prepara-le singura in casa.

• Bea cate un pahar de suc de fructe dimineata, la trezire, apoi la micul dejun, pe la ora 10-11, la pranz si la cina. In timpul zilei, bea cat mai multa apa.

Minimeniu din fructe
Incearca sucuri de: mere, struguri, grepfrut, lamai, mango, pepene galben, papaya, piersici, pepene verde si capsuni.

Daca preferi legumele, apeleaza la sfecla, morcovi, ardei gras, telina, salata verde, spanac, patrunjel si rosii.

Cele mai bune combinatii sunt urmatoarele:
• Morcovi, telina, patrunjel
• Rosii, ardei gras
• Sfecla, morcovi
• Telina, salata verde si spanac.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment