Pielea conține circa 80% de colagen și circa 4% fibre elastină, responsabile cu elasticitatea pielii. Când pielea se confruntă cu deficiență de elastină (ce se prezintă sub forma unei plase) apar vergeturile. Datorită unor cauze cum ar fi sarcina sau fluctuațiile de greutate, pielea se întinde, nerevenind la forma sa inițială. Vergeturile (striae) apar inițial ca dungi roșiatice sau vineții pentru ca apoi să capete un aspect fie sidefat, fie alb sau argintiu.
Sfaturile specialistilor pentru a preintampina aparitia vergeturilor
Vergeturile apar în dermă (stratul mijlociu ce permite reținerea formei pielii). Din cauza întinderii constante, dema se poate rupe, lăsând în urmă aceste vergeturi. Se spune că întotdeauna e mai ușor să previi decât să vindeci. În cazul vergeturilor, prevenirea lor poate fi mai grea, factorii ce le dau naștere fiind de cele mai multe ori inevitabili.

Mai jos găsiți câteva din sfaturile specialiștilor:
Dieta

Ca pielea să fie elastică, aveți nevoie de o hidratare corespunzătoare. Consumați minim 2 l de apă pe zi. Cofeina mărește riscul apariției vergeturilor. Oferiți organismului o alimentație bogată în zinc, vitaminele A, E și C, proteine.

Loțiuni specifice
Încercați să preveniți apariția vergeturilor utilizând din stadiul incipient al sarcinii loțiuni specifice. Încercați pe cât posibil să mențineți o greutate în limitele normale în timpul sarcinii: 10-15 kg.

Fără diete Yo-Yo
Evitați dietele Yo-Yo. Pe lângă faptul că nu sunt deloc eficace, sănătoase și pot aduce chiar acumularea de kilograme în plus, acestea se află printre factorii ce produc vergeturile.

Diuretice
Diureticele puternice pot afecta condiția pielii.

Sport
Mențineți o circulație bună a sângelui, prin sport, o viață fără tutun și alimentație sănătoasă.

Masaj
Masajul menține fermitatea pielii și în același timp accelerează circulația sângelui în zonele predispuse la vergeturi.

Nu sunt tratamente care să vindece pielea de vergeturi. Doar metode prin care acestea să fie ascunse. Tratamentele contra vergeturilor au o eficiență care depinde de: vârstă, tonifierea pielii sau dietă:

Tratamente chirurgicale
Dermabraziuni, peeling chimic, chirurgie cu laser (cât timp se află în stadiul incipient și au culoarea roșie).

Loțiuni și creme
Consultați un dermatolog care să vă recomande cea mai eficace cremă. Printre cele mai cunoscute se numără cele pe bază de colagen sau cele pe bază de unt de cacao, tretinoin sau cele homeopate (pe bază de ulei de ricin sau plante tropicale).

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment