Pielea reprezintă cel mai întins organ al corpului. Din cap până-n picioare, pielea poate atinge o suprafață de 1,5 metri pătrați și o greutate de circa 10 kilograme. Acest organ este o adevărată interfață între organism și mediul înconjurător, având o structură complexă. Pielea este formată din trei straturi: epiderm, derm şi hipoderm.
Pielea, sfaturi de ingrijire
Epidermul
Epidermul, situat la exterior, este format în principal din celule moarte, din care eliminăm zilnic câte puțin prin spălare sau frecarea pielii cu hainele.

Dermul
Dermul reprezintă stratul în care se găsesc celulele epiteliale. Acestea se înmulțesc permanent, pentru a le înlocui pe cele eliminate. În așa mod, pielea se reînnoiește la fiecare 28 de zile. Datorită funcției regeneratoare, dermul asigură cicatrizarea și vindecarea rănilor. O proteină numită colagen formează cicatricile pentru a repara țesuturile vătămate. Dermul este de 4 ori mai gros decât epidermul. Fiind înzestrat cu vase de sânge și terminații nervoase, dermul hrănește epidermul și asigură simțul tactil. Rădăcinile firelor de păr se află de asemenea în derm, fiind hrănite de acesta.

Hipodermul
Sub derm se află hipodermul, un strat constituit din țesut adipos și vase de sânge. Are un rol de a amortiza presiunea și șocurile la care pielea se expune zilnic. În același timp, hipodermul contribuie la reglarea temperaturii organismului, protejându-ne de căldură și frig. Când temperatura mediului extern este mică, vasele de sânge din structura pielii se contractă pentru a limita pierderile de căldură ale mediului nostru intern. Când temperatura de afară este mare, vasele se dilată și elimină astfel căldura. Glandele sudoripare de la nivelul pielii ajută și ele la evacuarea excesului de căldură prin transpirație.

Cele 3 straturi ale pielii micșorează efectele dăunătoare ale radiațiilor ultraviolete. Celulele melanocite, ce dau pigmentul (melanina) pielii, sunt cele care ne apără de razele soarelui. Datorită terminațiilor nervoase aflate în structura sa, pielea este un imens organ de simț. Cu ajutorul pielii avem sensibilitate tactilă, termică și dureroasă. Simțim când atingem ceva aspru sau moale, fierbinte sau rece, ud sau uscat, ascuțit sau plat.

Reguli de igienă
Ca pielea să își mențină intacte funcțiile, este obligatorie menținerea sănătății acesteia. Aceasta înseamnă îngrijire corectă, igienă ireproșabilă și prezentarea la medic ori de câte ori apare o problemă: mâncărime, iritație, nodul, aluniță modificată ca aspect. Igiena zilnică a pielii nu este atât de banală precum ar părea. Pielea secretă încontinuu sebum și transpirație, care ținute sub control joacă un rol protector. Sebumul este o grăsime naturală, ce împiedică deshidratarea pielii, iar transpirația contribuie la reglarea temperaturii organismului. Acumularea excesivă de sebum, transpirație și celule moarte este extrem de nocivă pentru piele. În interacțiune cu bacteriile de la suprafața pielii, excesul de transpirație și sebum duce la apariția mirosurilor neplăcute și a iritațiilor. Înmulțirea bacteriilor înseamnă declanșarea infecțiilor.

Spălarea în fiecare zi a pielii cu apă și săpun elimină celulele moarte, transpirația și sebumul. Apa trebuie să fie călduță, pentru a stimula dilatarea vaselor de sânge, ceea ce aduce un aport suplimentar de oxigen și substanțe nutritive la nivelul pielii. E bine să folosim un săpun blând sau un gel de duș hidratant. Nu se recomandă săpunurile antibacteriene, care distrug flora saprofită (“bacteriile bune”) de la suprafața pielii și nici cele pe bază de lauril-sulfat de sodiu, un detergent care afectează bariera hidrolipidică a pielii. Indiferent de produsul utilizat, o persoană nu trebuie să mențină săpunul pe piele mai mult de 15 secunde. După ce ne-am spălat cu săpun, stratul protector al pielii se reface într-o oră. Pentru a grăbi refacerea acestuia, se aplică un lapte hidratant pe tot corpul.

Despre îngrijirea tenului
Curățarea, demachierea și hidratarea tenului sunt 3 pași pe care trebuie să-i respectăm în fiecare dimineață și seară. Se spală cu apă călduță (nu fierbinte) și nu se folosește săpun, ci un produs special pentru curățarea tenului. Când se demachiază, este bine să se acorde atenție zonei din jurul ochilor, deoarece este foarte sensibilă și aici apar mai multe riduri decât în alte zone. Demachiantul se alege în dependență de tipul de ten. Doamnele cu tenul uscat trebuie să folosească un lapte demachiant cu bază grasă. Cele cu tenul seboreic nu vor utiliza produse grase, deoarece acestea sufocă porii. O altă soluție ar fi demachierea cu apă și gel spumant.

După demachiere se aplică o cremă hidratantă adaptată, asemenea, tipului de ten. Folosirea cremei hidratante de la 20 de ani este esențială pentru a preveni deshidratarea și apariția ridurilor. În scop dat sunt indicate cremele bogate în vitamine, care ajută la menținerea apei și a substanțelor nutritive în țesuturi.

Îngrijirea tenului nu este dedicată doar femeilor. Și tenul bărbaților acumulează pe parcursul zilei impurități. Și cum pielea bărbaților secretă de 2 ori mai mult sebum și transpirație decât cea a femeilor, este important ca bărbații să își curețe tenul dimineața și seara. Ei au la dispoziție o gamă variată de cosmetice: săpunuri, geluri de purificare a tenului, lapte demachiant pentru bărbați. Se recomandă ca bărbații să aplice o cremă hidratantă după fiecare bărbierit și să nu folosească produse after-shave pe bază de alcool.

Mască cu argilă
În fiece săptămână trebuie să curățați tenul cu ajutorul unei măști, pe care o puteți prepara acasă. Amestecați argilă cu suc de castravete și aplicați pasta obținută pe față, în strat subțire. Pe gât și decolteu aplicați feliuțe de castravete. După 20 - 30 de minute îndepărtați castravetele și spălați fața cu apă călduță. Masca poate fi utilizată atât pentru tenul gras, cât și pentru cel uscat.

O altă mască naturală este cea pe bază de miere și suc de lămâie (pentru ten gras) sau miere și ulei de măsline (pentru ten uscat).

Eliminarea celulelor moarte prin exfoliere este necesară pentru a avea o piele curată și catifelată. O dată pe săptămână se aplică un produs ex-foliant pe tot corpul, insistând asupra coatelor, genunchilor și tălpilor. La dispoziție se găsește o gamă variată de produse exfoliante: pe bază de sâmburi de fructe, argilă sau alge marine.

Deshidratarea, alimentația nesănătoasă, fumatul, stresul, poluarea aerului, încruntatul, lipsa somnului, expunerea neprotejată la raze ultraviolete sau la frig reprezintă factori care măresc îmbătrânirea pielii. Evitarea acestor factori pe care îi putem controla, joacă un rol important în prevenirea procesului de îmbătrânire precoce a pielii.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment