Pentru a avea o piele frumoasă, specialiștii recomandă consumul produselor bogate în vitaminele A, B, C, E și minerale (calciu, seleniu, zinc). Vitamina A menține tonusul pielii, favorizează regenerarea pielii și preîntâmpină apariția ridurilor. Acestea apar atunci când țesutul cutanat nu se mai regenerează. Pentru ca țesutul să se regenereze, este nevoie de complexul de vitamine B, ce pot fi găsite în cereale integrale.
Produse alimentare pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Este utilă și vitamina C din kiwi și varză. Ea stimulează producția de colagen la nivelul pielii. Colagenul este fibra care dă elasticitate pielii. Odată cu înaintarea în vârstă, producerea de noi celule la nivelul pielii scade și colagenul se degradează. Dieta reprezintă soluția pentru a mări producția de colagen. Pentru a menține sănătatea pielii, în afară de fructe și legume crude, este nevoie de 1,5 - 2 litri de apă în zi și un regim de somn corespunzător.

Avocado
Fructele de avocado conțin un șir de vitamine (A, B, C, D, E, K). Studiile arată că fructele date contribuie la eliminarea toxinelor și la menținerea sănătății pielii. Miezul de avocado conține circa 30% grăsimi vegetale, care hrănesc și refac țesutul cutanat, prevenind apariția ridurilor. Avocado mai este o sursă bună de vitamina A (60 micrograme / 100 g), care menține tonusul pielii. Acest fruct se consumă crud, adăugat în salate sau amestecat cu condimente exotice.

Kiwi
Kiwi este bogat în vitamina C și betacaroten. 100 g kiwi conțin aproximativ 90 mg vitamina C, care stimulează producerea de colagen și menține elasticitatea pielii. Tot vitamina C este necesară pentru refacerea țesutului cutanat și pentru apărarea pielii de efectele poluării, ale fumului de țigară. Kiwi se remarcă și prin conținutul de betacaroten, antioxidant care menține strălucirea tenului.

Brânzeturi
Calciul pe care îl furnizează brânzeturile reprezintă un element de bază al oaselor, al dinților și al unghiilor. Pentru o femeie, unghiile sunt ca o carte de vizită, de aceea nu trebuie neglijat aportul de calciu. Brânza proaspătă de vacă furnizează 90 mg calciu / 100 g, brânza de capră – 100 mg, telemeaua – 300 mg.

Fructe de mare
Stridiile, midiile, homarii se remarcă prin conținutul de zinc, care menține tinerețea pielii, sănătatea unghiilor și a părului. În lipsa zincului, pielea devine mai uscată, părul începe să cadă, iar rănile se cicatrizează mai greu. 100 g stridii furnizează aproape 900% din necesarul de zinc pentru un adult.

Cereale integrale
Consumați în fiecare zi o porție de cereale integrale. Datorită fibrelor, cerealele integrale contribuie la detoxificarea organismului. Cerealele reprezintă una dintre cele mai bune surse de vitamine din complexul B care stimulează regenerarea țesutului cutanat și previn îmbătrânirea pielii. B-urile din cerealele integrale previn apariția acneei, a petelor roșii, a dermatitelor. În cerealele integrale se mai găsește siliciu, ce stimulează producția de colagen și elastină în piele.

Varza
100 g varză conțin 50 mg vitamina C. Dacă consumăm în fiecare zi o salată cu varză, ne asigurăm doza zilnică recomandată de vitamina C. Specialiștii ne avertizează că lipsa vitaminei C din dietă înseamnă un ten uscat și palid, lipsit de prospețime. Vitamina C din varză posedă proprietăți antihistaminice, prevenind alergiile manifestate prin înroșirea pielii sau mâncărimi. Varza este recomandată pentru eliminarea toxinelor.

Ciuperci
Se spune că ciupercile sunt elixirul tinereții. Acestea conțin 2 antioxidanți puternici: vitamina B5 (acidul pantotenic) și seleniul. Vitamina B5 posedă proprietăți regeneratoare, calmează pielea iritată, o hidratează și îi redă elasticitatea. Seleniul este recunoscut pentru proprietățile sale anti-îmbătrânire. Ciupercile își păstrează proprietățile nutritive indiferent de modul de conservare.

Nuci
6 nuci furnizează circa 2 mg de vitamina E, numită și vitamina tinereții eterne. În plus, nucile, alunele, fisticul și migdalele conțin 60% - 70% grăsimi din seria acizilor grași esențiali omega 3. Aceștia hidratează pielea în profunzime și îi mențin elasticitatea. Pentru a ne bucura de beneficiile fructelor oleaginoase trebuie să le mâncăm crude.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment