Machiajul reprezintă, de fapt, o gamă extrem de variată de posibilităţi de creare a unor umbre sau a luminozităţii pentru a ascunde anumite trăsături ale feţei, respectiv pentru a le evidenţia pe cele care ne avantajează. Astfel, se creează un echilibru fericit şi o iluzie a proporţiilor. Alegerea unei tehnici de corectare a formei feţei are rolul de a tinde spre un chip cu forma ovală.
Pensula de machiaj: corectia fetei
Faţa ovală: un chip oval este considerat a fi ideal în ceea ce priveşte posibilităţile de machiaj şi nu necesită tehnici speciale de corectare. Se poate aplica un machiaj subtil sau unul ce poate accentua forma ochilor, sau a pomeţilor prin aplicarea unui strat subţire de fard de obraz sub arcada zigomatică.

Dacă buzele nu au o formă dorită, ele pot fi corectate - fie îngroşate, fie subţiate, dar fără a schimba echilibrul dat de forma chipului. Un nas mare poate fi făcut să pară mai fin aplicând de fiecare parte a acestuia cîte o umbră de fard într-o nuanţă puţin mai închisă decît cea naturală. În acest caz, reuşim să descoperim prin machiaj personalitatea şi s-o evidenţiem.

Faţa rotundă: pentru a crea un efect de alungire, se folosesc două nuanţe de fond de ten: una mai închisă pentru a umbri (ascunde) zonele ce dau forma rotunjită şi o nuanţă mai deschisă. Încearcă să aduci conturul feţei spre oval, folosind fard de obraz în tuşe verticale atît la nivelul tîmplelor, cît şi la nivelul pomeţilor. Şi în acest caz se poate accentua privirea, ochii fiind punctul de atracţie al fiecărei fizionomii. Dacă forma feţei nu este tocmai cea pe care ţi-o doreşti, se vor evidenţia părţile sale componente: ochii, pomeţii, buzele.

Faţa alungită: în principiu, se vor inversa recomandările menţionate anterior. Sînt necesare, de asemenea, două nuanţe de fond de ten: partea mediană a feţei va fi uşor mai închisă la culoare, la fel şi la nivelul bărbiei şi pe linia mandibulei - pentru a micşora şi pentru a extinde concomitent, prin folosirea bazei mai deschise pe părţile laterale.

Pentru machiajul pleoapelor, sînt preferate tuşe de culoare ce au traiectorie orizontală, iar fardul de obraz se aplică tot orizontal (pe osul pomeţilor). Gura trebuie să pară cît mai îngustă, aşa încît conturul buzelor va fi modificat nu prin mărirea lor, ci prin aducerea la orizontal. Ca o recomandare suplimentară, ai grijă ca părul să fie mereu plin de volum - acest lucru va contribui la crearea efectului de rotunjire a feţei.

Faţa pătrată: tot cu ajutorul a două nuanţe de fond de ten, corecţia se va realiza prin umbrirea la nivelul mandibulei şi a unghiului mandibular, care în acest caz este proeminent. De aceea şi fardul de obraz trebuie să fie aplicat în formă alungită, uşor spre tîmple, pentru a conferi de această dată verticala. Fardul de obraz va fi aplicat pe osul pomeţilor, îndulcind trăsăturile.

Faţa în formă de inimă: în acest caz, fruntea este proeminentă, iar bărbia ascuţită. Trebuie ca fruntea să fie îngustată prin folosirea unei baze de machiaj mai închise la culoare pe părţile laterale sau cu ajutorul fardului de obraz, care se poate aplica şi pe frunte, la nivelul inserţiei firelor de păr. Bărbia şi părţile laterale ale mandibulei vor fi iluminate printr-o bază de machiaj mai deschisă la culoare, care va evidenţia aceste zone. Se ştie că tonurile şi nuanţele întunecate umbresc, ascund, camuflează, iar cele deschise evidenţiază, accentuează.

Nu uita că, în afară de forma feţei, în machiaj va trebui să ţii cont şi de dimensiunile fiecărui element al chipului în parte. Numai prin acest joc de lumini şi umbre şi cu puţin exerciţiu vei putea crea o formă a feţei pe care nu o ai de la natură - dar cine spune că natura nu trebuie să fie ajutată? (Sursa: Săptămâna)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment