Flora vaginală şi vulvară este constituită din bacterii protectoare. Acest echilibru fragil trebuie să fie respectat. Astfel, excesul sau lipsa igienei pot să îl perturbe şi să provoace infecţii. Numeroase femei se simt jenate de mirosul sau de secreţiile naturale ale sexului lor. Acest lucru le face uneori să adopte o igienă intimă excesivă sau incorectă. Pentru a nu perturba echilibrul fragil al florei intime, urmaţi următoarele sfaturi.
Sfaturi pentru toaleta intima
Se recomandă să vă spălaţi o dată sau de două ori pe zi. Nu trebuie să vă spălaţi în interiorul vaginului, nici chiar cu apă, deoarece această practică distruge flora vaginală şi măreşte riscul de infecţie. Duşurile vaginale, recomandate încă de unii doctori, se pare că nu sunt chiar atât de bune. Toaleta intimă trebuie să fie deci rezervată regiunii vulvare. Excesul de toaletă (mai mult de două ori pe zi) distruge stratul hidrolipidic al pielii.

Folosirea produselor antiseptice şi antibacteriene nu are nici un rost şi poate chiar să favorizeze infecţiile. După toaletă, aveţi grijă să uscaţi bine zona pentru a minimiza umiditatea. Amintiţi-vă că îmbrăcămintea prea strâmtă şi lenjeria intimă sintetică favorizează umiditatea, condiţie propice proliferării bacteriilor. Purtaţi, în schimb, lenjerie din materiale naturale, cum ar fi bumbacul şi mătasea.

Produsele de igiena intima
Produsele adaptate igienei intime sunt astăzi comercializate în marketuri şi în farmacii. Verificaţi să aibă un pH fiziologic apropiat de 5 şi, dacă aveţi o piele sensibilă, căutaţi-le pe acelea cu proprietăţi calmante. Şerveţelele intime, deşi foarte practice, nu trebuie folosite prea des. Evitaţi produsele agresive ce conţin săpun, parfum şi coloranţi. Nu încercaţi să mascaţi mirosul cu deodorante, acestea fragilizează mucoasele şi pot provoca senzaţii de arsură.

Situaţiile speciale
În timpul ciclului menstrual, nu uitaţi să schimbaţi regulat absorbantele şi tampoanele la un interval de 4 ore. Schimbaţi, de asemenea, şi protej-slipurile de cum observaţi că s-au umezit, dacă nu, acestea vor favoriza dezvoltarea bacteriilor.

Raportul sexual nu este indicat în perioada menstruaţiei, deoarece mediul este mai sensibil la infecţi. In timpul raportului sexual, ambii parteneri trebuie să aibă mâinile curate pentru a nu face schimb de microbi. După raportul sexual, se recomandă spălarea cu apă sau cu produse adaptate, dar şi urinarea, pentru a evita ca bacteriile să urce spre uretră. (După Săptămâna)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment