Implantul de proteze mamare pentru cresterea volumului sanilor este o operatie aparent simpla, putin dureroasa si al carei rezultat este obtinut rapid si este durabil. Este o operatie efectuata frecvent.

Este operatia tip pentru chirurgia estetica, putine interventii pot da un rezultat atat de rapid, atat de spectaculos si atat de evident pus in valoare. Rezultatul estetic este obtinut cu pretul unei cicatrice care poate fi disimulata imediat sau se estompeaza rapid, iar implantul, care este pus intotdeauna inapoia si nu in interiorul glandei mamare, este nedecelabil vederii sau palparii.
Totul despre operatia de marire a sanilor
In majoritatea cazurilor, evolutia dupa interventa chirurgicala este favorabila, insa trebuie sa stiti ca exista un mic procent la care apar modificari de consistenta dupa efectuarea implantului. Aceasta complicatie, aparuta din cauza formarii progresive a unei “cochilii” in jurul protezei, poate surveni in saptamanile, lunile sau anii care urmeaza interventiei.

Exista vreo alternativa pentru marirea sanilor la implantul mamar?
Din pacate, raspunsul este nu. Exista cateva situatii care pot antrena o marire temporara si deloc spectaculoasa a sanilor, insa rezultul nu este durabil:

Exercitiile fizice intensive pot produce un oarecare grad de hipertrofie a pectoralilor si poate antrena proiectarea anterioara a sanilor mici, mai estetica, dar in nici un caz, volumul real al sanului nu este modificat.

Unele tratamente hormonale, unele pilule anticonceptionalepot produce cresterea volumului sanilor, asemanatoare cu cea care survine uneori inainte de menstruatie. Aceasta actiune este un fenomen secundar unei terapii indicate pentru un tratament precis si nu are ca scop cresterea sanilor.

Sutienele cu buret pot fi o solutie pentru sanii mici, dar dependenta de aceastea – adevarate proteze externe – poate deveni o sursa de conflict si disconfort.

Tipuri de proteze mamare:
  • proteze preumplute: acestea se prezinta ca un sac din plastic chirurgical suplu, ce contine un gel de silicon fluid, care reproduce la atingere aceeasi consistenta ca sanul natural; au volum fix si este mai difcila obtinerea unei simetrii perfecte intre cei doi sani; produc ma rar placa dura periprotetica decat protezele gonflabile.
  • proteze gonflabile: acestea sunt saci din plastic chirurgical fara continut, prevazuti cu o valva si umpluti cu ser, care poate fi completat printr-un amestec antiinflamator, al carui rol este de a impedica aparitia placii dure periprotetice; ele permit obtinerea unor sani simetrici, deoarece volumul poate fi adaptat exact; in plus, datorita faptului ca se introduc goale, operatia implica o cicatrice extrem de discreta; inconvenientul acestui tip de proteza este acela ca ea se poate dezumfla in anii ce urmeaza.
  • proteze cu invelis dublu: au un nucleu central care corespunde unei proteze preumplute, inconjurat de un invelis gonflabil cu volum variabil, care permite adaptarea foarte precisa a dimensiunilor protezei la fiecare caz in parte;
  • proteze de tip preumplut “cu volum variabil”: exista posibilitatea injectarii prin sacul protezei direct in gelul de silicon a unei cantitati variabile de ser fiziologic;
  • proteze preunmplute inconjurate de o membrana de poliuretan: previne cel mai bine formarea placii periprotetice, insa pretul mare este un dezavantaj al acestei proteze.
Indiferent de tipul de implant utilizat este important de stiut ca acestea nu au nici o influenta asupra frecventei aparitiei cancerului mamar. De altfel, aceleasi tipuri de implante siliconice se folosesc in interventiile reconstructive mamare dupa operatia de cancer mamar.

Alegerea inciziei:
Introducerea protezei se face fie prin areola (cicatricile areolare sunt de buna calitate), fie prin pliul din zona axilara. In acesta caz, cicatricei ii trebuie mai mult timp sa se estompeze, dar ea are avantajul ca este mascata de la inceput de umbra santului axilar si se situeaza departe de san.

Cicatricile submamare, folosite foarte frecvent in trecut, situate in santul submamar, sunt astazi mai rar utilizate.

Amplasarea potezei:
Exista doua localizari anatomice ale protezei mamare: fie direct inapoia glandei mamare, adica pe muschiul pectoral, fie in inapoia muschiului pectoral. Se pare ca implanturile plasate inapoia muschilui pectoral provoaca mai rar reactii adverse (placa periprotetica) decat celelalte.

Sanii mici asociati cu ptoza mamara (sani cazuti):
Daca ptoza este discreta, simpla implantara a protezei mamare poate fi o solutie satisfacatoare. In alte situatii, implantarea unei protez e poate fi insotita de o remodelare cutanata.

Exista o varsta ideala?
Nu exista o varsta ideala ci un moment realist, acela in care dorinta de a imbunatatii estetic sanii este, intr-adevar, reala. Aceasta perioada este variabila pentru fiecare in parte. In cazul aplaziei complete (absenta completa a dezvoltarii unuia sau ambilor sani) operatia este posibila imediat ce sanul normal a ajuns la dezvoltarea completa in faza postpubertala.

Exista contraindicatii?
Tratamentele hormonale, starile depresive acute, conflictele sentimentale majore, leziunile cutanate mamare, alte boli etc, pot reprezenta contraindicatii temporare sau definitive pentru interventie.
Exista si contraindcatii de ordin psihic pentru care se poate cere avizul unui specialist. Aceasta eventualitate este rara, deoarece se constata ca cerere de interventie chirurgicala de marire a sanilor este in general justificata si legitima. Sunt rare pacientele dismorfofobice, adica acelea care au sanii acceptabili dar care doresc sa-i schimbe, punand pe seama lor nefericirea sentimentala, esecurile profesionale sau conflictele familiale. Nu trebuie uitat faptul ca nici cel ma fin bisturu nu ar putea sa-i pastreze pe sotii nestatornici sau schimbatori.

Ce mai trebuie sa stiti despre implantul mamar:
- nu mareste riscul aparitiei cancerului mai mult decat in populatia generala;
- nu impiedica examinarea glandei, nici depistarea ulterioara a unei eventuale tumori;
- nu impiedica alaptarea in viitor;
- sarcina nu este in general recomandata timp de sase luni dupa interventie;
- prin propria greutate, implantul poate genera un anumit grad de lasare a sanilor (ptoza) in decursul timpului.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment