Mirosul neplăcut al picioarelor poate fi nu numai stânjenitor, ci şi foarte inconfortabil. Pentru a diminua mirosul neplăcut, trebuie în primul rând să înţelegem ce îl cauzează. Mirosul de picioare are două motive: purtarea încălţămintei şi transpiraţia. Interacţiunea dintre transpiraţie şi bacteriile care se dezvoltă în interiorul încălţămintei şi în şosete generează acest miros.
miros picioare
Picioarele şi mâinile au mai multe glande sudoripare decât orice altă parte a corpului. Mâinile, ca urmare a faptului că nu sunt acoperite, nu produc un miros neplăcut, transpiraţia uscându-se relativ repede în contact cu aerul.

Mirosul neplăcut al picioarelor poate apărea şi în urma unei afecţiuni, numite hiperhidroză sau transpiraţie excesivă, care apare în special la bărbaţi. În plus, transpiraţia poate să devină mai abundentă în cazul în care eşti stresat/ă, iei anumite medicamente sau treci printr-o schimbare hormonală.

Cum previi mirosul neplăcut?
  • În mod normal, paşii care trebuie făcuţi pentru prevenirea mirosului picioarelor sunt simpli şi eficienţi şi ţin de igiena proprie.
  • Pentru a menţine un nivel scăzut al bacteriilor, ai grijă în primul rând de igiena ta;
  • Spală-ţi picioarele în apă călduţă zilnic, folosind un săpun blând. Şterge-ţi picioarele de fiecare dată;
  • Schimbă-ţi şosetele şi încălţămintea măcar o dată pe zi;
  • Pudrează-ţi labele piciorului cu o pudră de bebeluşi. De asemenea, aplicarea unui unguent antibacterian poate ajuta;
  • Poartă şosete subţiri şi moi. Cel mai bun material este bumbacul;
  • Nu purta aceeaşi încălţăminte două zile la rând. Dacă eşti genul care poartă încălţăminte sport, alternează încălţările, ca să le laşi să se usuce. Lasă-ţi încălţămintea să respire cel puţin 24 de ore. Dacă mirosul tot nu se duce, renunţă la respectiva încălţăminte.
Cum scapi de mirosul neplăcut?
Mirosul neplăcut persistent poate indica o infecţie uşoară sau o formă severă de transpiraţie excesivă moştenită. În aceste cazuri, doctorul poate să îţi prescrie un unguent special, pe care să-l aplici înainte de culcare, după care îţi înveleşti picioarele într-un material impermeabil, cum ar fi folia de plastic de uz casnic.

De asemenea, un bun remediu este înmuierea picioarelor în ceai negru concentrat pentru 30 de minute. Acidul tanic, prezent în ceaiul negru, omoară bacteriile şi închide porii, menţinându-ţi picioarele uscate mai mult timp.

Este indicat să foloseşti două plicuri de ceai la aproape 500 ml de apă. Fierbe amestecul pentru 15 minute, apoi adaugă 2 litri de apă rece. Înmoaie-ţi picioarele în soluţie rece. Alternativ, înmoaie-ţi picioarele într-o soluţie din o parte oţet şi două părţi apă.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment