Orele petrecute alergând dintr-un loc în altul, încălţămintea greoaie de iarnă, tocurile incomode, toate acestea îşi pun amprenta asupra sănătăţii picioarelor noastre. În lunile de iarnă, majoritatea ne facem vinovaţi de neglijarea aspectului picioarelor, bazându-ne pe faptul că acestea sunt ascunse în spatele încălţărilor greoaie.

Rutina săptămânală din perioada de vară, când îngrijirea aspectului picioarelor face parte din gesturile obişnuite de înfrumuseţare, este adesea omisă în perioada rece. "Iarna trecem de la sandalele uşoare de vară la pantofi închişi, care de cele mai multe ori nu se potrivesc piciorului nostru", a explicat dr. Daniel Altchuler, membru al Asociaţiei Medicilor Podologi din California.
Sfaturi pentru picioare frumoase
"Este indicat să alternăm încălţămintea, astfel încât să nu purtăm aceeaşi pereche două zile la rând, indiferent de anotimp. De asemenea, este bine să ne măsurăm piciorul cel puţin o dată pe an, deoarece forma picioarelor se schimbă constant, motiv pentru care majoritatea dintre noi poartă o măsură greşită la picior. De aceea apare şi senzaţia de disconfort şi de picioare dureroase şi obosite", a explicat dr. Altchuler.

Pielea uscată şi crăpată este o altă neplăcere căreia trebuie să-i facem faţă în anotimpul rece. La acestea se pot adăuga şi iritaţiile însoţite de senzaţia de mâncărime. Cea mai la îndemână şi mai eficientă soluţie o reprezintă folosirea cremelor care să înmoaie pielea picioarelor. Pentru a se obţine efectul dorit, este indicat ca această cremă să fie folosită cel puţin o dată pe zi.

Păstraţi crema lângă pat şi includeţi momentul ungerii picioarelor în ritualul de înfrumuseţare dinainte de culcare. Specialiştii afirmă că putem să ne încălţăm cu şosete, astfel crema fiind absorbită mai bine în piele. Nu este nimic în neregulă în a folosi şosete pe timpul nopţii, atâta timp cât acestea sunt curate şi sunt diferite de cele purtate în timpul zilei.

Unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie să ţinem cont în îngrijirea picioarelor este să menţinem întotdeauna o temperatură constantă, pentru a nu ne expune picioarele la frig sau la căldură extremă. Dacă aţi mers prin ploaie sau prin zăpadă şi v-aţi udat la picioare, trebuie neapărat să vă uscaţi şosetele şi ghetele înainte de a le încălţa din nou.

Este bine să ne măsurăm piciorul o dată pe an, deoarece forma picioarelor se schimbă, motiv pentru care majoritatea dintre noi poartă o măsură greşită la picior.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment