Cele mai populare metode de epilare sunt ceara, crema, aparatul și lama de ras, însă din ce în ce mai multe femei se hotărăsc să apeleze la diferite metode de epilare definitivă, ce promit să îndepărteze pentru totdeauna părul în exces de pe orice zonă a corpului. Avantajele tehnicilor de epilare definitivă sunt faptul că sunt recomandate și persoanelor cu pielea foarte sensibilă sau cu probleme hormonale, precum și durata epilării - chiar dacă de cele mai multe ori părul în exces nu este îndepărtat de fapt permanent, cel puțin crește mult mai rar, iar firul este mult mai subțire.

Dezavantajul epilării definitive este prețul relativ ridicat în comparație cu metodele tradiționale, însă, în timp, acestea se amortizează, întrucât vei avea nevoie de ședințe de epilare mult mai rar, la câțiva ani sau chiar niciodată, în dependență de cum reacționează organismul la aceste procedee.
Tipuri de epilare definitiva
Epilare definitiva prin electroliză
Electroliza reprezintă una dintre cele mai vechi metode de îndepărtare a părului în exces pentru o durată lungă de timp. Procedeul constă în introducerea unui ac steril prin care trece curent electric în foliculul firului de păr pentru a distruge rădăcina prin coagularea acesteia. Fiecare fir de păr este astfel electrizat, acesta fiind motivul pentru care este una dintre metodele de epilare definitivă ce necesită foarte multe ședințe de tratament. În plus, un alt inconvenient ar fi faptul că multe femei se plâng de durerea provocată de electroliză. Electroliza nu este recomandată pentru îndepărtarea părului în exces de pe față, întrucât poate lăsa cicatrice, dar doar dacă ai o piele foarte sensibilă.

Metoda dată de epilare definitivă este în continuare preferată de multe femei, în special datorită prețului mai mic și faptului că poate fi realizată într-un salon de cosmetică și nu într-o clinică specializată. Dacă alegeți un salon, asigurați-vă că persoana care vă face electroliza poartă mănuși de unică folosință și respectă toate regulile de igienă, altfel existând riscul unor infecții la nivelul foliculului de păr.

Epilare definitivă prin laser
Laserul utilizat în epilarea părului în exces distruge rădăcina firului de păr, prin emiterea unei unde laser la rădăcină, fiind astfel absorbită de foliculul firului de păr și transformată în energie termică. Metoda dată de epilare definitivă are avantajul de a lăsa pielea foarte fină chiar de la prima ședință de tratament, deoarece laserul închide complet rădăcinile firelor de păr.

Metoda este relativ rapidă și pot fi tratate suprafețe întinse de pe corp, deoarece nu este tratat individual fiecare fir de păr. Epilarea definitivă prin laser este una dintre cele mai moderne tehnologii aplicate în epilare și poate fi realizată exclusiv în clinici specializate, de către medici.

Ședința de epilare prin laser pentru zone mici cu păr în exces precum mustața sau bărbia durează circa 10 - 15 minute, iar epilarea în zone mai mari necesită ședințe de circa o oră. Epilarea definitivă prin laser necesită în jur de 4 - 5 ședințe, la intervale de timp de una1 - 2 luni.

Epilare definitivă prin IPL
Epilarea definitivă prin lumină intens pulsată reprezintă ultima tendință în materie de epilare permanentă, nefiind aproape deloc dureroasă. Rezultatele epilării definitive prin IPL (din engleză, Intense Pulsed Light) sunt excepționale, deoarece utilizează energia luminii intens pulsate și este eficientă pentru toate tipurile de păr, indiferent de culoare sau duritate. Zonele sensibile ale corpului acoperite de păr în exces pot fi și ele tratate cu succes prin intermediul luminii intens pulsate, riscul apariției unor alergii sau iritații fiind cel mai scăzut dintre toate metodele de epilare definitivă.

Procedeul IPL este complet neinvaziv, având risc zero de infectare, iar rezultatele epilării sunt vizibile chiar de la prima ședință, după cum afirmă medicii specialiști ce se ocupă de epilarea definitivă prin lumină intens pulsată. Rezultatele epilării cu lumină intens pulsată sunt de foarte lunga durată, în comparație cu celelalte metode de epilare.

Înainte și după epilarea permanentă este strict interzisă expunerea la soare. Durata și costurile epilării depind de tipul firului de păr, de duritatea și culoarea acestuia (pentru părul blond natural, unele metode de epilare definitivă nu vor avea efecte semnificative), așa că cea mai bună soluție premergătoare unei astfel de proceduri este consultația oferită de un specialist.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment